Новий Трудовий кодекс дасть право звільняти за розголошення рівня зарплати, - мітингувальники

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 20 вересня 2013, 23:27
Нові зміни до Трудового кодексу, які подані на розгляд Верховної Ради розширюють повноваження роботодавців та значно обмежують в правах працівників. Про це сьогодні, 20 вересня, під час акції протесту заявили представники об’єднання «Соціальний опір».
Новий Трудовий кодекс дасть право звільняти за розголошення рівня зарплати, - мітингувальники

Учасники, які всі чомусь прийшли в масках, повідомили, що такою акцією висловлюють протест проти антиробітничих норм, які прагне встановити влада. За їхніми словами, зміни до ТКУ були подані на розгляд ще весною цього року, та завдяки чисельним мітингам їх відмінили. Проте, 27 серпня депутатами від партії влади деякі зміни знову подані на розгляд.

«Влада пішла на поступки тим, що заборонила звільнення працівників за страйки, але при цьому залишила всі решта антиробітничі норми. Зокрема, право звільнення матерів-одиночок та право звільнення за розголошення комерційної таємниці. А комерційною таємницею може вважатись рівень зарплати, або якісь утиски, які здійснював роботодавець стосовно працівника», - кажуть активісти.

Також, за їхніми словами, згідно з новими поправками, роботодавець зможе самостійно визначати умови праці та рівень зарплати, якщо на підприємстві немає профспілки.

«У такому випадку колективний договір не підписується. Раніше якщо не було профспілок, колективний договір могли підписувати уповноважені особи від трудового колективу. Тобто, обирали представників, які б захищали інтереси колективу. Таким чином, трудовий колектив мав право самоорганізовуватись і за рахунок цього мав гарантії. Зараз же планують зробити так, щоб у випадку відсутності профспілкової організації, роботодавець сам визначав умови праці та рівень зарплати. У такому випадку колектив не має впливу на нормативні акти роботодавців», - запевняють пікетувальники.

Довідка:

На сайті «Соціального опору» зазначено, що це неофіційне політичне об’єднання позиціонується як анархічний, антифашистський рух, який сповідує принцип відсутності ієрархії в суспільстві та принцип несприйняття капіталістичних цінностей (священності приватної власності, навіяної субкультурної та обивательської моди, споживацького способу життя, релігії, расових, національних, сексуальних та патріархальних стереотипів тощо).

comments powered by HyperComments