Троєщинські „гопніки” на Форумі видавців у Львові

Наталя Істоміна  |  Субота, 14 вересня 2013, 12:56
Форум видавців у Львові – мультикультурна подія, здатна вдовольнити найрізноманітніші мистецькі вподобання. Цьогорічний форум прогресував у цьому напрямку як не прогресував жоден попередній. Серед низки мистецьких перфомансів був такий, що привів надміру вишукану публіку у стан шоку. Антін Мухарський у рамках презентації проекту „Жлобологія” привіз для декорації клітку із двома молодими хлопцями. Їхній зовнішній вигляд і поведінка свідчили про належність до суспільного прошарку, який в народі називають „гопніками”.
Троєщинські „гопніки” на Форумі видавців у Львові

Антін розповідає, що хлопці – троєщинські „гопніки” з Києва. Вони в природі дуже рідко зустрічаються. Митець переконаний, що вони майже всі мутували і повдягалися в костюми від Brioni. Тобто, змінили Adidas на Brioni і Armani. Зараз можна бачити колишніх „гопників” у коридорах Веровної Ради, в Кабінеті Міністрів України. Вони займають якісь керівні посади, але сутність не змінилася. Антін Мухарський вважає, що вони такі ж самі шахраюваті, бикуваті і тупуваті. Єдине, що відрізняє вчорашніх „гопніків” від сьогоднішніх – це дорогі машини.

Митець вважає, що боротися із явищем жлобства можна і потрібно. „Боротися із цим явищем можна виключно книжками, прослуховуванням гарної музики, ходінням по виставкових залах, відвідуванням Львівського форуму. Боротися можна книжкою. Жлоби книжок не читають. І то наше щастя, можливо. Вони теж мають жити, як живуть різні тварини в лісі. Не можна ж сказати, що зайчик поганий, а вовк хороший. Всі мають жити. Вовк теж має бути. А чому ні? Бог всіх створив, і „гопніка” теж. Якщо Бог створив „гопніка”, значить це комусь потрібно.”

На запитання, що саме двома „гопніками” хоче показати Антін Мухарський, митець відповів, що він нікому нічого не збирається показувати. „Я нікому нічого не хочу доводити, просто я роблю свою справу. Я нікого не хочу перевиховати.”

Молодих людей у клітці митець порівняв із домашніми улюбленцями. „Ці двоє „гопніків” мене тішать. За ними дуже цікаво спостерігати. Вони вводять мене у медитативний стан. Я люблю дивитися на „гопніків” і спостерігати за їхньою поведінкою. Хтось собі акваріум з рибками ставить або хамелеона заводить. Ще хтось заводить крокодильчика або собаку. А я люблю цих двох „гопніків”.

На запитання про те, як двоє гопніків погодилися сюди приїхати, Антін Мухарський відповів, що їх ніхто не питав. „Ми в клітці перевозимо їх і показуємо людям. Діти приходять подивитися, щоб подивитися як не треба робити. Не плюватись, не матюкатись, не пити пиво, а читати книжки”.

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments