Яку кашу заварив AGROPORT?

Середа, 25 квітня 2018, 13:18
В Україні новий рекорд – зварено найбільшу кількість каші повністю з сертифікованих органічних продуктів. Рекорд вставлено на найбільшій агропромисловій виставці Східної Європи AGROPORT West Lviv 2018.
Яку кашу заварив AGROPORT?

Продукти «органік» та їх перспективи в Україні стали лейтмотивом заходу. Його рівень та актуальність теми органічних продуктів підкреслили  поважні гості – виставку відвідав Президент, керівники профільного міністерства, очільники кількох областей, а також тисячі фермерів та інших причетних до галузі осіб.

Виставка тривала три дні, 19-21 квітня. Перші два проходили у Міжнародному аеропорту ім. Данила Галицького, а рекорд було встановлено в останній, заключний день на спеціальному демонстраційному полі. Страва вийшла вагою 3285 кг, або 3900 л за об'ємом.Фермери та компанії з усієї України дали свої продукти на приготування гречаної каші з м`ясом та грибами. Щоб їх зібрати, фургон проїхав дві тисячі кілометрів. З Полтавщини, наприклад, привезли півтори тонни органічної гречаної крупи (для страви використали менше –1225 кг) та 100 літрів олії. Харків'яни надали 300 кілограмів цибулі, київська компанія – три кілограми чорного перцю та півкіло лаврового листу. Фермери Львівщини, Волині, Тернопільщини дали 20 кілограмів грибів, 100 кілограмів моркви, майже 500 кг м'яса (телятини, яловичини та свинини), 15 кілограмів часнику, 50 кілограмів вершкового масла, а також тушонку, смалець та прянощі. Величезний, триметровий в діаметрі казан привезли з Тернополя. Над ним чаклували відразу 20 кухарів, що є членами асоціації «Західна Шеф Група», в яку входять найкращі кухарі львівських ресторанів. Всього ж до приготування страви було залучено майже сотню кухарів, а підготовка інгредієнтів тривала майже тиждень. Мішали кашу по кілька осіб відразу спеціальними веслами – їх в процесі зламали аж чотири, настільки це був буквально важкий процес.

–Цей рекорд – насправді величезна праця, не тільки безпосередньо приготування, а весь процес підготовки. Масштабна, складна і добре організована справа, – зазначила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, яка офіційно зафіксувала досягнення. Воно, до речі, могло б сміливо претендувати на світовий рекорд приготування страви саме з органічних продуктів, але для цього потрібна була кількамісячна формальна підготовка. І це просто не встигли зробити. Крім того, на сьогодні це найбільша кількість гречаної каші.

Звісно, рекорд не самоціль, а спосіб привернути увагу суспільства та можновладців до питання виробництва органічних продуктів. Саме такий, дбайливий до споживача і до землі, екологічний спосіб виробництва продуктів, на думку організаторів AGROPORT West Lviv 2018 та проекту AGROPORTEX.bio,має стати в Україні основним. До того, ж на ці продукти величезний попит у світі, а наша країна має величезний потенціал: чорноземи, на яких можна отримувати хороші врожаї і без «хімії».

–Якщо вважати, що в Україні 40 млн га земель сільськогосподарського призначення, то під органікою сьогодні знаходиться лише 1%. Це мало, адже якщо взяти наших сусідів в Європейському Союзі, то в деяких країнах цей показник доходить до 10% від загальної площі сільгоспугідь. Очікується, що й в Україні площі під органікою збільшуватимуться і протягом 3-5 років досягнуть мінімум  500 тис. га, – зазначила заступник міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева.

На думку експертів, Україна просто зобов’язана скористатися світовими тенденціями. Це наш шанс суттєво змінити життя в селі. Адже в секторі «органік» у фермерів значно більше шансів, ніж в агрохолдингів. Власне, всі питання, які стосуються  органічного землеробства (зміни клімату, технології, фінансові інструменти, законодавство) та  розвитку сільських територій обговорювалися на форумі AGROPORT West Lviv 2018 – стратегічні сесії проходили паралельно з  експозицією. Загалом відбулося 12 конференцій за участю експертів з 15 країн. Фермери та представники об’єднаних територіальних громад могли перейняти кращий світовий досвід (ним поділилися гості з Франції, Канади, Німеччини, Латвії, Туреччини тощо) та обговорити свої проблеми.  Тільки спільними зусиллями малі агровиробники можуть вирішувати проблеми сертифікації, зберігання, транспортування аграрної продукції тощо.

–AGROPORT UKRAINE давно переріс формат сільськогосподарської виставки і сьогодні це ціла система підтримки виробників. В тому числі ми намагаємося підвищувати обізнаність фермерів, давати нові знання, демонструвати кращі технології, – розповідає керівник AGROPORT UKRAINE Дмитро Титаренко. – Маємо можливість показати, як цей процес організовують провідні світові виробники, і як допомогти його налагодити українським фермерам.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що саме фермер годує Україну, а тепер, коли виходимо на міжнародні ринки, і Європу. Тому держава повинна забезпечити йому необхідну підтримку та захист.

–Ми зараз завойовуємо європейський ринок, і якщо великі аграрні підприємства там давно представлені, то моя задача як Президента підтримати дрібних та середніх виробників: дати інструменти, в тому числі фінансові, створити певні структури, які б консультували та навчали фермерів. Маємо об’єднати найкращі в світі українськіземлі з передовими європейськими технологіями. Результатом цього Форуму має стати створення саме таких інструментів, – заявив Гарант.

До речі, на виставці окрім іноземних технологій було представлено і чимало українських розробок: вітчизняна техніка, яка найкраще пристосована до наших ґрунтів, унікальні препарати захисту та добрива, які підходять для виробництва продукції саме в західних регіонах України. Серйозним інструментом для просування фермерської продукції на міжнародний ринок стане мобільний додаток AgroportEх.Bio, який було представлено  на виставці. Це розробка українських фахівців, але працюватиме додаток на міжнародному рівні і допомагатиме фермерам без посередників знаходити покупців своєї продукції за кордоном

AGROPORT UKRAINE був підтриманий програмою «U-LEAD з Європою» (Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні підзвітності та розвитку), яка фінансується ЄС та його п’ятьма країнами-членами. Оскільки теми просторового планування територій в об’єднаних територіальних громадах, місцевий економічний розвиток через розвиток АПК є одними з ключових в ході впровадження реформи місцевого самоврядування. Адже питання якості життя на селі, розвиток фермерства та законодавча база для ОТГ тісно взаємопов’язані.

145 представників об’єднаних територіальних громад з 9 областей західної частини України взяли участь в роботі Форуму. У ході дискусії голови та представники ОТГ назвали головні проблеми, які стоять на шляху розвитку об’єднаних громад  та обговорили можливі шляхи їхнього вирішення.

–Покликання програми «U-LEAD з Європою» – це підвищувати компетентність великої кількості людей на місцевому рівні аби вони змогли фахово виконувати свої функції, керувати своїми громадами, впроваджувати реформу, створювати умови для постійного економічного зростання. Нам дуже приємно підтримати такий захід, як цей, оскільки він служить майданчиком для обговорення ключових тем розвитку АПК в об’єднаних територіальних громадах, – сказала Анна Гайдучок, менеджер регіонального хабу для Західної України, «U-LEAD з Європою», GIZ Україна.

На форумі представники ОТГ мали можливість поспілкуватися з кращими експертами, налагодити потрібні зв’язки та дізнатися про нові можливості.

Довідково: Агропромислова виставка AGROPORT UKRAINEвходить в офіційний календар ООН та відбувається за підтримки й участі профільної установи ФАО.  Проходить вона вже п’ять років і з нинішнього року проводиться в трьох регіонах: західному,  південному та східному, щоб максимально наблизитися до фермера і врахувати регіональні особливості. AGROPORT West Lviv 2018 пройшов за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Львівської обласної державної адміністрації. Організували його Департамент агропромислового розвитку  Львівської облдержадміністрації та компанія AviabrandLLC. У виставці взяло участь більше двох сотень учасників з усієї країни, відвідало її понад 7000 тисяч осіб –з Львівської, Волинської, Рівенської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, а також з інших областей. Спеціально до 5-ої річниці  AGROPORT UKRAINE було запущено новий проект – «Українське Трипілля». Це практична частина виставки – можливість перевірити представлену продукцію в дії: на полях у с. Скнилів провели тест-драйвипозашляховиків та сільгосптехніки. Також на ньому пройшов Фермерський ярмарок та Фестиваль вуличної органічної кухні, де й було встановлено новий рекорд.

Наступним естафету 26-28 липня прийме Херсон (AGROPORTSouthKherson 2018), а восени Харків  – 11-13 жовтня (AGROPORTEastKharkiv 2018)

comments powered by HyperComments