Галичина яку ми прос*али, або що не так з нашою історією. Справжня Велика Русь.

Четвер, 22 жовтня 2020, 02:36
Хто насправді зробив “Русь” великою.
Галичина яку ми прос*али, або що не так з нашою історією. Справжня Велика Русь.


 

Попередні частини - тут.

 

По дурній смерті Романа його вороги не чекали. Галичину з Волинню почали ділити всі, кому не ліньки - поляки, угорці, русь та інша напасть, пробачте на слові. Як не шлюби малолітніх Ядвіг з Коломанами, так вічні війни, або поява незрозумілого Мстислава Удатного на галицькому престолі - все це ми опустимо. Нас цікавлять двоє людей, їх імена - Данило й Василько. 

 

Сини Романа 40 років боролися за об’єднання його володінь. Війни, повстання, інтриги. Є одне припущення - велич Данила та його державницьку думку визначила битва на Калці. Відвертий ідіотизм руських “витязів”, яких вщент розбили монголи, як через відсталу військову тактику, так і через комплекс меншовартості у князів, які більше ділили, “хто полк поведе”, ніж думали про війну, викликав у Данила відразу. Звідси - церковна унія, королівська корона, запрошення іноземців, нові міста, нові імена для дітей, все нове - лиш би не як колись.

 

Данило був великим воїном  - у 1238 розбив в Дорогичині хрестоносців(чи то купку тамплієрів, чи то добжинців, чи тевтонців), які потім люб'язно укладали з ним мирні договори і вели торгівлю в Галичині, будували замки і почували себе чудово. У 1245 успішно розбив галицько-угорсько-польську коаліцію під Ярославом. Будував кам'яні фортеці - Холм, Кременець, Хотин. Реформував армію - використав монгольську зброю, арбалети, стінобитні машини та інші нововведення, такі як використання важкої піхоти - ополчення. Прийняв церковну унію й королівську корону. Створив діаспори німців та вірмен на галицьких землях. Готувався розбудовувати державу далі, протееее...прийшли монголи. 

 

І це - головна біда Галичини. Ідіотські збіги обставин. Смерть Романа, монгольська навала а в майбутньому - і того гірше, не давали Романовичам збудувати справжню імперію. Але атрибути імперії у них були. Данило зробив своїх синів монархами інших держав Європи - Австрії, Литви, захопив Київ, ходив у хрестові походи - на прусів та ятвягів. Василька прозивали “цесарем”, Данило ходив у імператорському пурпурі, в якому зустрічав Белу, свого колишнього сюзерена, який не на жарт образився. Данило воював Моравію, і ймовірно особисто в бою вбив австрійського герцога. 

 

Але найважливіше - Данило сотворив нову реальність. Якщо до нього Галичина була Галичиною, Волинь - Володимирією, а Київ - Руссю, то саме Данило Русь переформатував. Взявши титул короля Русі, він назавжди з’єднав два поняття - Галичину і Русь. Все решта - руські землі, землі, населені русинами, але Русь - в Холмі, потім у Львові та Галичі. Нестерпно комічно, що навіть термін “Росія” з’явився у Львові і стосувався Галичини. Велика війна ідеологем, до якої було ще багато століть. А перед нею - ще кілька володарів, яких я увагою не обійду.

comments powered by HyperComments