Замки, танго та ікони: Український культурний фонд у 2019 та його проекти

Юрко Семашко  |  Понеділок, 14 січня 2019, 18:09
У 2018 році в Україні повноцінно почав працювати Український культурний фонд, - установа, що вповноважена підтримувати грантами культурні проекти юридичних осіб (приватних, комунальних чи державних організацій), а також фізичних осіб-підприємців.
Замки, танго та ікони: Український культурний фонд у 2019 та його проекти

Така підтримка здійснювалась на конкурсній основі, - за результатами конкурсу 2018 фінансування отримали 298 проектів. З них 130 – це проекти організацій з Києва і Київщини. А другою після неї є Львівська: 25 проектів успішно пройшли конкурс і отримали фінансову підтримку. Справжня Варта отримала у Львівській облдержадміністрації список цих проектів, і хоч більшість з них уже повністю реалізовані, є й такі що почались восени 2018 року, і 2019 році триває робота над ними. Детальніше про такі – в огляді.

1. Вистава «Танго смерті» Валентини Тужиної за Юрієм Винничуком, як платформа для обговорення суспільно важливих питань. Цей проект реалізовує Львівський обласний театр ляльок. Його проект набрав 91 бал із ста можливих. Відтак зимою відбудеться прем’єра вистави за мотивами відомої книги Юрія Винничука. У листопаді в театрі вже відбулися покази вистави work in progress, демонстрація конструкції ляльок, декорацій та костюмів спеціально виготовлених для вистави. Проект покликаний спричинити діалог між театром і глядачем про можливості та перспективи «дорослих» вистав у дитячому театрі, а також презентувати майбутні супровідні програми мистецьких творів.

2. Проект «Музей на дотик» реалізовує Львівський музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького (у народі «Шевченківський гай»). Проект, що набрав 90 балів, присвячений інклюзивним культурно-освітнім послугам у музеях. Упродовж майже двох місяців у музеї діяла «творча лабораторія», у якій об’єднали свої зусилля педагоги, психологи, музейники, учні, студенти, що розробляли спеціальні музейні уроки, програми, презентації із використанням інклюзивних практик. Проект має стати першим кроком на шляху до розробки інклюзивних пропозицій для відвідувачів Музею, адже результатом стали напрацьовані методичні рекомендації щодо залучення осіб з інвалідністю до навчально-освітнього процесу із відповідною адаптацією.

3. «Pinsel.ar» проект, що реалізовує ГО «Мистецька рада «Діалог» разом з Національною галерею мистецтв імені Бориса Возницького. У рамках проекту створюють точні цифрові копії сакральних скульптур Іоана Георгія Пінзеля. Для цього застосовують фотограметрію, 3D-сканування, віртуальну і доповнену реальності. Проект має на меті зацікавити якнайширшу аудиторію до ознайомлення, вивчення, осмислення і збереження об'єктів культурної спадщини світового масштабу. Уже є готова бета-версія сайту, де оприлюднюють цифрові копії скульптур. У майбутньому планується використовувати онлайн-копії скульптур для освітніх закладів, промоції тощо.

4. Проект «Створи ікону» реалізовує Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького. Відеогра «Створи ікону» доступна на моніторах посеред експозиції давніх ікон, відтак наймолодші відвідувачі можуть спробувати «намалювати» віртуальну ікону своїми руками. А згодом гра буде доступною на сайті музею, і останнє, що планують музейники – це мобільний додаток «Створи ікону». Інтерактивний проект реалізовують для ознайомлення з українською іконописною традицією передусім дітей, який стане частиною наших освітніх програм, тематичних екскурсій та інтегральних кроків.

5. Виставка «Metropolis. Минулі утопії майбутнього» у Пороховій вежі, що у Львові. Проект реалізовує Львівська обласна організація Національної Спілки архітекторів України і арт-центр «Я Галерея». У ньому є дві складових: перетворення споруди Порохової вежі у виставковий центр (офіційно «Центр архітектури, дизайну і урбаністики») і проведення тут першої виставки.  На ній експонують книги, цифрові фотокопії картин, офортів, гравюр, фотографій, уривки чорно-білих фільмів присвячених архітектурі. Виставка триває до 20 січня.

6. Проект «Замок Свірж: Генеза» є масштабною ревіталізацією та пристосуванням замку в селі Свірж Перемишлянського району. Це також проект Львівської обласної організації Національної Спілки архітекторів України і арт-центру «Я Галерея». Він має на меті відновити повноцінне функціонування замку як туристичного об’єкту, місця проведення культурних і наукових заходів. Першим кроком до цього стала виставка, яку провели тут протягом жовтня-листопада. На сайті проекту детальніше описані плани відновлення замку.  У листопаді, під час робочої поїздки на Львівщину, замок у Свіржі відвідала голова Українського культурного фонду, дружина Президента України, Марина Порошенко. У Свіржі вона побувала дорогою до Львова, де вона відкрила фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької, - також підтриманий УКФ. Тобто за один день вона ознайомилась одразу з двома проектами.

Проекти, що реалізовують на Львівщині є різноплановими і амбітними. Хочеться сподіватись, що успішне завершення кожного з них надихне інших культурних діячів області на участь у конкурсі Українського культурного фонду, відтак надання підтримки великій кількості нових проектів у 2019 році.

comments powered by HyperComments