Як культурна столиця стає столицею хабарників

Понеділок, 5 грудня 2016, 12:45
На минулий вік-енд львів’ян щиро потішила новина про головного комунальника міста – начальника управління житлового господарства міськради Юрія Гольця. 
Як культурна столиця стає столицею хабарників

Чоловік взагалі вміє потішати. Не так давно, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, Гольця затримали за підозрою у службовій халатності, однак відпустили під особисту відповідальність. Вибачайте за тавтологію, але до цього рішення суду добродій Голець поставився дуже відповідально. За якихось пару тижнів Гольця взяли на отриманні 80-ти тисяч «відкату». Цікаво, що «трансакцію» чиновник додумався проводити буквально під вікнами управління СБУ, що значно зменшило часові і транспортні витрати службистам.


Так от, у п’ятницю Голець сплачує 2 мільйони встановленої судом застави і вдруге рятується від непривітних стін СІЗО.

Зрештою, говорити про головного комунальника міста (на даний час його відсторонено від посади міським головою) можна було б, як про паршиву вівцю у загалом пристойній отарі львівських чиновників. Однак не доводиться. Паршивих овець там розвелося стільки, що поміж ними не з першого разу розгледиш благопристойних істот. За справами порушеними у різні роки проти далеко не останніх членів команди Садового у львівській Ратуші, студентам юрфаку можна вивчати Кримінальний кодекс.


На вскидку, не заглиблюючись у всі дрібні хабарі та «відкати», на яких брали високо посадовців управлінь та дрібніших клерків із районних адміністрацій, згадуються передовсім справи «Львівелектротрансу», «Львівводоканалу», Залізничної адміністрації, департаментів містобудування та економічної політики.

На даний час ще незавершеного порушеного прокуратурою Львова кримінального провадження проти посадових осіб «Львівводоканалу», яким інкримінують заподіяння збитків державі на суму майже 242 мільйонів. Це, до речі, не перша і, певно, не остання справа проти міського водопостачальника.

Цього року було взято під варту за заподіяння майнової шкоди бюджету в розмірі 2 млн 249 тисяч гривень екс-радника міського голови Львова Андрія Федоренка. Той, працюючи на посаді керівника «Львівелектротрансу», примудрився купити вживані німецькі трамваї через фірму, до якої мав безпосередній стосунок. Інтерес фірми, звісно, було враховано. На відміну від інтересу львів’ян.


Взагалі то у львівських чиновників якась специфічна фетишистська любов до вживаного транспорту з Німеччини. Зараз прокуратура відновила кримінальну справу проти екс-керівника львівського АТП-1 Михайла Сидоровича стосовно закупівлі вживаних автобусів у 2012 році. Про це з обуренням у соцмережах повідомив сам Андрій Садовий. При чому Андрій Івіанович вважає історію із Сидоровичем, як і деякі інші «хабарні» справи, на яких брали чиновників чи депутатів від його «Самопомочі», тиском з Києва. Тут міський голова Львова дещо лукавить. Наближених до нього осіб ловили на хабарах і відкатах у часи різних президентів, різних прокурорів, різних очільників СБУ. Ловили навіть тих, хто сам би мав ловити і стежити за порядком. Приміром, 23 вересня 2010 у Львові правоохоронці при отриманні хабара затримали в.о. керівника управління муніципальної дружини Олега Політила.

Зрештою, до чого тут Ющенко, Янукович чи Порошенко, коли на вимаганні хабара одним махом у 2013 році беруть трьох посадовців Залізничної адміністрації, включно з головою. Чи може хтось із Києва під тиском змушував чотирьох посадовців відділу освіти Галицької адміністрації вносити фіктивні дані у фінансову документацію й заробити на тому близько 3 мільйонів не девальвованих гривень?


Тобто тепер залишається хіба розмислювати: чи то у Львові така суцільна злодійня, чи то міський голова підбирає команду, так би мовити, «одне в одного». Симпатики Андрія Івановича твердять, що саме завдяки його зусиллям Львів став «відкритим для світу» й імідж міста виріс в очах всієї планети – ледь не пінгвіни з Антарктиди хочуть організовувати екскурсійні тури, щоб оглянути чергові львівські «кабаки». Втім корупція та злодійство, які прекрасно почуваються уже третю каденцію міського голови нівелюють усі «понти» культурної столиці. Культурні люди хабарів ж бо не вимагають і на відкати не западають. 

 

Роман Онишкевич, директор Центру експертних досліджень «ТЕМА»

comments powered by HyperComments