УДАРний вихідний

Понеділок, 18 листопада 2013, 22:47
Львівський УДАР, на жаль, не часто тішить львівську публіку чимось, вартим уваги. Проте остання неділя місцевим репрезентантам Віталія Кличка, безумовно, вдалася. Цієї неділі у Львові на площі перед пам'ятником Тарасові Шевченку відбулося масштабне дійство, яке, на думку організаторів, повинно було осоромити всіх противників (або ж просто недбалих) євроінтеграції України, та задекларувати її всенародну підтримку. А саме – віче!
УДАРний вихідний

Ініціатором його проведення виступило об’єднання національних патріотичних громадських сил - утворення, придумане персонально Володимиром Парубієм, батьком нардепа від «Батьківщини» Андрія Парубія. Водночас він же - голова секретаріату Конгресу української інтелігенції Львівщини та голова ГО «Інститут національної пам’яті» (не плутати з однойменною державною установою, просто Парубію-старшому назва сподобалася, от і назвався саме так, щоб гучніше лунало).

На початку віче під національний гімн урочисто розгорнули велике полотнище (22 на 16 метрів) прапора ЄС.

//galnet.org

На мітингу скандували «Наш дім – Європа», а також тримали в руках плакати з написами «Час позбутися совка!», «Наш вибір – об’єднана Європа», «Європа - так, ні - сибірський барак!» та інші. До присутніх промовляли поет Ігор Калинець, голова Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Петро Франко, екс-міністр освіти і науки, професор ЛНУ ім. І. Франка  Іван Вакарчук, віце-студентський мер Львова Євген Филипець. Кожен знаходив свої аргументи «за» ЄС. Наприкінці Іван Вакарчук зачитав звернення, в якому йшлося про те, що національно-патріотичні сили Львівської області закликають всіх українців об`єднатися навколо євроінтеграційної ідеї і «потужними діями змусити владу підписати Договір про асоціацію з Європейським Союзом». Вочевидь, такими «потужними діями» вважається запрошення прибути під стіни Верховної Ради 19 і 21 листопада, коли розглядатимуться євроінтеграційні законопроекти, а також взяти участь в опозиційному мітингу 24 листопада у Києві. Всі противники євроінтеграції мали впасти в паніку і капітулювати, проте, на випадок, якщо цього не відбудеться, і підписання угоди зірветься, автори документу заздалегідь «оголошують про початок всеукраїнської акції протесту».

Головним позитивом акції стала її короткотривалість, непритаманна масовим заходам – всього лише 35 хвилин. Справа в тому, що напередодні партійні лідери настільки «задискутувалися» стосовно того, хто і скільки має пропагувати з імпровізованої трибуни про ЄС, що врешті вирішили обмежитися мінімальною кількістю непартійних промовців. При цьому прогледівши, що репрезентант студентства Филипець водночас не цурається публічно декларувати свою причетність до УДАРу.

Коментарі журналістам найактивніше роздавав володар "спіонереної"  назви «Інститут національної пам’яті» Володимир Парубій.

//zik.ua

Він натхненно проголошував: «Ми ставимо вимогу до наших політичних еліт, – за будь-яких обставин домогтися 28 листопада у Вільнюсі підписання угоди про асоціацію». Так, начебто, це потрібно вимагати в керівництва ЄС саме у Вільнюсі, а не просто проголосувати протягом найближчих днів всього-то три законопроекти. І далі ще рішуче продовжував: «Час слів минув. Ми повинні діяти. Наше віче – це початок всеукраїнських акцій. Якщо Україна не підпише угоду з ЄС, то ми почнемо діяти рішуче. Зокрема, влаштовуватимемо мітинги та вимагатимемо відставки чинної влади». Логіка залізна: якщо противників ЄС не налякає цей та наступні мітинги, ми влаштовуватимемо їх ще і ще – аж доки не налякаються, кляті опоненти!

Свого часу Парубій-молодший, теперішній народний депутат, в часи перебування у Соціал-національній партії України (СНПУ)  в 1998 році тоді ще невдало балотувався до Верховної Ради від блоку з промовистою назвою «Менше слів». Схоже, це правильне гасло не належить до життєвих правил його знаного та глибоко шанованого у Львові батька.

Оптимістично налаштовані кореспонденти нарахували на акції понад 3 тисячі громадян, зазнаючи у своїх повідомленнях, що там зібралися «усі громадські організації і політичні партії Львівщини». Об’єктивні спостерігачі розгледіли близько тисячі присутніх (разом з міліцією), і з нерозумінням поставилися до терміну «всі». Так, традиційно було безліч прапорів «Свободи», декілька – УРП  та КУН. Здивувала поява десятка прапороносців Європейської партії Миколи Катеринчука, яка вже давненько не прикрашала своєю символікою львівські масові заходи, ще й в такій концентрації. Невже лідер у президенти зібрався?

//dyvys.info

Дивувала відсутність інших апологетів євроінтеграції та соратників по опозиційному табору – «Батьківщини» та УДАРу. Звичайно, тягатися зі «Свободою» за кількістю символіки важко, але ж пару-трійку прапорів могли б виставити. Чому «Батьківщина» не спромоглася (не захотіла?) відправити кількох штатних прапороносців на акцію – невідомо. На тлі Івана Вакарчука поряд зі «Свободою» вони виглядали б цілком пристойно. Натомість львівський УДАР, точніше, його очільник народний депутат Ярослав Гінка в цей же ж день мав набагато важливіші справи.

Буквально за кільканадцять метрів від епохального віча, за пам’ятником Шевченкові, на проспекті Свободи біля «Віденської кав’ярні» народний депутат влаштував словесний поєдинок з інспектором ДАІ. Першою про це розповіла у Фейсбуці власкор ТСН у Львові Наталка Волосацька: «Чому народні депутати думають, що їм усе можна і усе дозволено. Нині стала свідком як один з обранців порушив ПДР (точніше порушила його подруга, дружина чи хто там іще не знаю). Припаркувалась (припаркувались) у центрі міста під знаком «Зупинку заборонено». Підходить працівник ДАІ і просить водійку показати права. І тут почалось…Депутат вибігає з авто, починає штовхати даівця, тицяти посвідченням і казати мовляв ловіть краще п’яниць за кермом, а не народних депутатів. Ситуація виглядала карикатурно». Інспектор намагався вгамувати чоловіка, взяв його за лікоть, та нардеп, згадавши, мабуть, про свою недоторканність став кричати: «Заберіть від мене руки!». Дійство тривало кілька хвилин, вдячні глядачі із задоволенням знімали його на телефони та фотокамери. Підсумок: автомобіль з-під знаку забрався, протоколу та штрафу інспектор не виписував. Проте народний депутат залишився. Він заявив, що чергуватиме біля кав’ярні разом з інспектором та допомагатиме йому стежити за тим, щоб учасники дорожнього руху не порушували правил.

//galinfo.com.ua

Ярослав Гінка у Фейсбуці виклав і свою версію цієї події: «Всі накинулись на мене з критикою і це логічно, адже в теперішній час слово депутат викликає в людей негатив. Не сперечаюсь, правила дорожнього руху порушувати не можна і відповідальність потрібно нести всім без винятку, чи то депутатам чи суддям чи прокурорам, але є одне але. Хто дозволив людині в формі посягати на честь та гідність громадянина України. Всі бачили, що відбувалось після того як я вийшов з авта, але ніхто не запитує, що призвело до конфлікту. Я боровся і буду боротись з несправедливістю і хамством у виконанні людей у погонах. Дякую за розуміння, хоча я ж депутат, а це викликає негатив…». Яким чином інспектор ДАІ спромігся «посягати на честь та гідність громадянина України» Гінки ще до того, як він вийшов з авта, залишається загадкою. Як і те, які саме стимулятори спонукали до таких неадекватних дій в центрі Львова, серед дня, не просто одного з сотень народних депутатів, а шефа обласної парторганізації УДАРу.

Наступного дня, в понеділок, начальник Львівського міського управління міліції Сергій Зюбаненко повідомив, що проводиться службова перевірка за рапортом працівника ДАІ, який став учасником інциденту. І виклав офіційну версію: працівник ДАІ побачив автомобіль «Лексус 350» чорного кольору, який припаркувався під знаком «Зупинку заборонено». Підійшов, привітався, представився, пояснив, що особа порушила правила дорожніього руху, запропонував жінці, яка керувала авто, показати документи на транспортний засіб. Пасажир, який представився народним депутатом, вийшов з автомобіля, після чого почалася словесна перепалка. В результаті жодних документів ніхто не показав, авто з нардепом поїхало після того, як конфлікт було вичерпано.

Далі Зюбаненко додав особисте враження: «Якщо працівник міліції порушив свої посадові обов’язки, етичні норми спілкування, він може бути притягнутий до відповідальності. Хоча якщо чесно, то я в цьому сумніваюся, бо я особисто спілкувався зі свідками даної події. Щодо порушників може бути складено адміністративний протокол. Все залежить від пояснень свідків, очевидців, працівника міліції і самого порушника. Свідки події є, тому що проходили масові заходи і було дуже багато журналістів». А вже на своїй сторінці у Фейсбуці додав неофіційну думку: «Вивчив ситуацію особисто, можу запевнити, що правда на боці правоохоронця. Сьогодні стикаємося з проблемами, коли політики, бізнесмени чи інші владні особи у подібних ситуаціях нехтують загальноприйнятими правилами, зловживають своїм становищем. Впевнений, що якби вчасно не нагодилася небайдужа журналістка (за що їй велика вдячність), інцидент отримав би зовсім інше забарвлення, що, на жаль, сьогодні дуже часто відбувається». Дійсно, оскільки Ярослав Гінка, як і Віталій Кличко – боксер, щоправда, не в однаковій ваговій категорії, та й титулів за ним не значиться, але за найгіршого варіанту розвитку подій інспектор міг зазнати травм середньої важкості в результаті застосування агресивним нардепом прийомів самооборони під назвами «хук» чи «аперкот».

Мабуть, Віталію Кличкові варто провести виховну роботу зі своїм особистим приятелем Гінкою, популярно пояснивши, що напередодні президентської виборчої кампанії такі ексцеси неприйнятні. Інспектор ДАІ, може, й винен в тому, що він інспектор ДАІ, і Львівщину тепер очолює колишній ДАІ-шник (якщо вони колишніми бувають). Але все ж таки…

Після такого «УДАР-ного» вихідного місцевий партактив в понеділок спробував в інформаційному просторі перекреслити негативні повідомлення блискучою ініціативою.

Голови фракції УДАРу в обласній раді (Оксана Юринець) та міській (Анатолій Крачковський) зареєстрували депутатські звернення, в котрих просять скликати позачергові виїзні сесії рад 24 листопада, в Києві на майдані Незалежності, та прийняти під час них звернення щодо неприпустимості зриву підписання угоди про асоціацію з ЄС. Й аргументують свою пропозицію: «Як представники громади Львова та Львівщини, яка у своїй переважаючій більшості поділяє європейські цінності та прагне повернення України у європейську спільноту, ми не маємо права залишатись осторонь цих процесів». Виїзна сесія – гарна ідея. А прийти хоч з парою прапорів для пані Оксани та пана Андрія в неділю виявилося надто складно.

comments powered by HyperComments