Думки напередодні студентських зборів УВУ

Ростислав Касьяненко  |  П'ятниця, 24 лютого 2023, 17:09
Останній рік московсько-української війни, започатої у 2014 році, спричинив небачену раніше хвилю міграції українського населення (насамперед, до країн Європи) – бабільшу, ніж після Другої світової війни.
Думки напередодні студентських зборів УВУ

Більше 1 мільйона українців прийняла Німеччина, з них більше 60 тисяч – столиця Баварії.

Умови, що склалися після отримання Українським Вільним Університетом за сприяння міста Мюнхен нових авдиторій у приміщенні фінансової компанії MEAG (Am München Tor, 1) відкривають якісно нові перспективи перед вишем. За останній рік кількість студентів вже виросла у 3 рази – майже до 500 магістрантів та докторантів.

Загальновідомо, що під час навчання студент формується як особистість. Втім, він (або вона) мусить, як і будь який представник (-ця) суспільства вирішувати низку поточних питань і проблем. Вочевидь, інтереси студентів УВУ, які знаходяться в Україні (або за її межами – навіть у Німеччині, втім не у Мюнхені) і тих, хто має можливість відвідувати лекції УВУ безпосередньо і, відповідно, контактувати з адміністрацією вишу (з приводу будь-яких питань) певною мірою відрізняються.

А саме: тих, хто знаходиться в Україні, окрім якості зв’язку під час ZOOM-сесій з викладачами, насамперед, цікавить чіткість формулювання останніми домашніх завдань, розуміння ТЗ щодо семінарських та курсових робіт, а також прозорість і критерії оцінок, що виставляють наприкінці напівсеместрів викладачі.

Тих, хто знаходиться у Мюнхені, окрім зазначеного вище, також цікавлять:
а) побутові питання (пов’язані з їх коротко- та середньостроковими перспективами перебування в Баварії), як ось: проживання, харчування, проїзний квиток (з 1.04 він, начебто, буде єдиним, тож це питання відпаде);
б) підробіток: mini-Job і Teilzeit (податки, оформлення, звітність перед Job-центром тощо);
в) гранти (у т.ч. – на наукові дослідження);
г) участь у наукових та студентських конференціях, колоквіумах, літніх та зимових учбових таборах («навчальний туризм»);
д) перспективи подальшого працевлаштування чи продовження навчання (зокрема у німецьких чи європейських вишах);
е) креативне дозвілля (тобто заходи).

Безумовно, цей список може бути розширеним.

Вочевидь, левова частка з цих напрямків буде також цікава у середньотерміновому майбутньому першій частині студентів з України – як тільки вони доїдуть до Баварії.

Відповіді на те, як вирішувати ці питання, принаймні частково, має давати членам університетської спільноти Рада студентів (магістрантів та докторантів) УВУ, про діяльність якої їм наразі мало відомо. Це прикро, аде є й добра новина: 25 лютого (о 12.00) у студентів УВУ відбудуться Загальні студентські збори.

Положення СтудРади УВУ

Як повідомила Рада магістрантів та докторантів УВУ, на запланованій зустрічі буде розглянуто ряд актуальних та нагальних питань студентського життя, визначені основними напрямами діяльності студентського самоврядування, згідно Положення про самоврядування магістрантів та докторантів в Українському Вільному Університеті.

Порядок денний Загальних студентських зборів 25.02.2023 р. (початок о 12:00):

  1. Вступне слово Ректорки Українського Вільного Університету – проф. Марії Пришляк
  2. Вітальне слово Канцлера УВУ – Дмитра Шевченка
  3. Інформація про роботу Голови Ради магістрантів та докторантів УВУ – Ігоря Павліва

Розгляд актуальних, нагальних питань студентського життя, визначені основними напрямами діяльності студентського самоврядування згідно Положення про самоврядування магістрантів та докторантів в Українському Вільному Університеті.

  • Довибори до Ради магістрантів та докторантів УВУ.

Щиро сподіваємося на Вашу активну участь у обговоренні актуальних питань студентства Українського Вільного Університету. 

Лінк на платформі ТEAMS, за яким можна взяти участь у Загальних студентських зборах.

Долучившись до Загальних студентських зборів, можна висловити свої думки, пропозиції, побажання що до покращення студентського життя в УВУ.

Перед тим це можна зробити в офіційному ТГ-каналі університету – наприклад, обговорити, які ще є нагальні питання, якими може займатися Студентська Рада.

Про автора  
Ростислав Касьяненко – магістрант УВУ з 2022 р., студент мовних курсів УВУ (В1, В2 – жовтень 2022 – дотепер), мешканець DP-табору на Berg-am-Laim (Мюнхен) з серпня 2022 р., стипендіат NUMO (грант Німецької Асоціації бібліотек для українців, перебуваючих у Німеччині за §24, жовтень-грудень 2022 р.), дослідник фондів «Українська еміграція в Німеччині (1945-91 рр.)» в Архіві УВУ (жовтень 2022 р. – дотепер), член Національної Спілки журналістів України (з 2007 р.), член Німецької Спілки Журналістів (з 2023 р.), колумніст проєкту Deutsche Warta (Варта Баварії | varta.com.ua).

До переїзду в Німеччину працював медіаменеджером багатьох регіональних (Львів, Харків, Одеса) медіапроектів, виконавчий директор YALTA Digital Forum (2011-2014), викладач курсу «Історія Медіа» кафедри міжкультурной комунікації та іноземних мов НТУ «Харківський Політехнічний Інститут» (2015-16).

comments powered by HyperComments