Підсумки Безпекової конференції у Мюнхені: новий світовий порядок без рф

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 20 лютого 2023, 10:45
#МБК2023 вже стала історією. Заяви французького і британського лідерів (Макрона про виключення росії з Радбезу ООН, Сунака – про далекобійну зброю для України), а також віце-президентки США Камали Гарріс (яка фактично проголосила шибеницю для путіна, назвавши його військовим злочинцем), розвіяли ілюзії щодо залишків толерантності у колективного заходу по відношенню до рф. Навіть обережний Шольц, приїхавши до Баварії, рішуче закликав всіх приєднуватися до «танкової коаліції» з Україною.
Підсумки Безпекової конференції у Мюнхені:  новий світовий порядок без рф

Для тих, хто не зовсім розуміється на великій політиці, спробуємо пояснити що означає фраза Гарріс «злочин проти людства». Згадавши про акти вбивств у формі страт, тортурів електрошоком, зґвалтувань дітей та депортацій сотень тисяч українців в рф (у т.ч. дітей, яких розлучили з їх батьками), масових вбивств цивільного населення, вона не тільки назвала це варварством. Згадавши про свою кар’єру прокурора і голови Департаменту юстиції в Каліфорнії, пані Гарріс наголосила, що їй, як юристу, добре відомо, як важливо перевіряти факти, у тому числі, під час війні.

«У випадку з діями рф в Україні ми вивчили докази. І у США немає сумнівів: це – злочин проти людства, – заявила друга після президента людина в Сполучених Штатах. – Звертаюся до всіх, хто скоїв ці злочини, та їх керівництву, яке є співучасником цих злочинів: вас буде притягнуто до відповідальності!» Якщо один з лідерів США юридичною мовою звинувачує керівництво іншої держави у скоєнні тяжкого злочину, це дорогого коштує. І в цьому контексті слова Макрона про можливе виключення рф з Радбезу ООН вже звучать не лише як риторика. На цю конференцію росіян вже навіть не запросили.

Другий важливий висновок з Мюнхену – це відсутність «червоних ліній» щодо використання іноземної далекобійної зброї щодо Криму (чи будь-якої іншої окупованої території України). Що ж до враження об’єктів військової інфраструктури на російський території (як ось аеродром в Енгельсі), як і раніше, захід не виключає можливостей для використання Україною далекобійної зброї власного виробництва. Цікава відповідь Блінкена на питання, як США можуть сформулювати перемогу України у війні з рф, і чи означає вона повернення Крму. Адресувавши відповідь українському міністру МЗС Кулебі, він підкреслив, що формулу має визначити власно Україна, а США її в цьому підтримають.

Дивно, але у публікаціях з конференції багато хто цитував Митча Макконнелла, який на спільній панелі з віце-прем'єром з відновлення України Олександром Кубраковим сказав не тільки, що «українці мають жити в Україні» (маючи на увазі, що Крим – теж її частина), але й шо «Росія має програти цю війну». Втім лідер республіканців у Сенаті був занадто обережним у формулюваннях, а третя учасниця панелі, французька міністерка з європейських і зовнішніх справ Катерина Колонна – навіть нудна. Всіх врятував Матеуш Моравецький, який наголосив на необхідності абсолютно нової прискореної процедури вступу України в ЄС.

«Слід мислити нестандартно. Ми живемо у поворотний момент історії, ми маємо змінити майже все в Європі, і тому маємо створити новий процес для України. Прискорений шлях - синонім цьому», – заявив польський прем’єр.

Провідний західний військово-політичний форум відбувся за лічені дні до роковин російського вторгнення в Україну. З Києва цього року приїхала рекордна кількість учасників на чолі зі спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Останній у коментарі DW підкреслив: «Рахунок за війну в Україні має отримати Путін» та закликав посилити санкції. У головному залі він сидів у третьому ряду поряд із колишнім спікером Палати представників США Ненсі Пелосі. Однак більше відомим для користувачів Телеграм-каналів стало ось це її фото з Олексієм Гончаренком.

Про те, хто і як встиг попіаритися на #МБК2023 – у наступному огляді трохи згодом.

comments powered by HyperComments