Підтримка України з боку ЄС – не благодійний жест, а інвестиції у власну безпеку завтра - генконсул у Мюнхені

Ростислав Касьяненко  |  Вівторок, 30 серпня 2022, 18:45
Почуваючись частиною європейської спільноти та поділяючи європейські цінності, українці платять за це дуже високу ціну, упевнений генконсул України в Мюнхені Юрій Ярмілко.
Підтримка України з боку ЄС – не благодійний жест, а інвестиції у власну безпеку завтра - генконсул у Мюнхені

«Коли в Німеччині говорять про зростання цін або передбачувану «сувору зиму», потрібно брати до уваги винесені війною з Росії життя українців, зруйновану економіку та окуповані території. Це незрівнянно вище за ту ціну, яку платять у Європі внаслідок санкцій та хвилі людей, які шукають тут захисту», – зазначив генконсул у Мюнхені, виступаючи 24 серпня на мітингу, присвяченому Дню Незалежності України.

Юрій Ярмілко нагадав, що 31 рік тому, після того, як розпався Радянський Союз – найбільша імперія свого часу, що займала 1/6 частину земної суші, на його уламках виникли незалежні держави, більшість з яких уже мали власну історію державності протягом століть чи десятиліть. .

«Саме з цієї причини у багатьох колишніх радянських республіках події 1991 року називають «повторним здобуттям Незалежності». Україна тут не є винятком», – наголосив генеральний консул.

За його словами, історія української державності включає Давньокиївську державу, Військо Запорізьке та, нарешті, Українську Народну Республіку, яка навіть мала своє консульство у Мюнхені 100 років тому.

«Однак національне свято сучасної української держави ми відзначаємо 24 серпня – у день, коли 31 рік тому в парламенті тоді ще Української Радянської Соціалістичної Республіки було проголошено незалежність України. Майже всі країни світу тоді вітали нашу незалежність і згодом підтримали нас на важкому шляху державного будівництва та ринкової економіки», – згадує Юрій Ярмілко.

Однак, за його словами, були і країни, для яких Україна як суверенна держав, була «як цвях у плоті». 90-ті роки супроводжувалися низкою локальних війн біля колишнього Радянського Союзу, майже в усі з яких була залучена росія. Після остаточного визнання кремлем суверенітету і, що найважливіше, кордонів України у 1997 році, багато хто в Україні вважав, що ми уникли такої долі – війни за свою незалежність.

«Вісім років тому, коли Росія напала на Крим та Донбас, стало ясно, що цей шлях для України було відкладено, але, на жаль, його не можна було уникнути. Військова агресія Москви щодо нашої країни є наслідком європейського вибору українців, який чітко і недвозначно в черговий раз був продемонстрований на Євромайдані у 2014 році і пізніше – під час виборів, на всіх рівнях», - каже український дипломат.

За словами Ярмілка, амбіції путіна простягаються набагато далі за межі України – кремль абсолютно чітко заявив про це у своєму ультиматумі у грудні 2021 року.

Тому підтримка України, за яку ми дуже вдячні, – це не просто благодійний жест, а цілком розумна і прорахована інвестиція країн ЄС у власну безпеку завтра.

Федеративна Республіка Німеччина та, зокрема, Вільна земля Баварія є нашими найближчими друзями протягом десятиліть. Ми високо цінуємо цю дружбу та підтримку», - зазначив український генконсул.

Юрій Ярмілко вважає, що на початку активної фази війни у ​​лютому українці в Німеччині зазнали безпрецедентної хвилі допомоги та солідарності.

«Ця підтримка не є чимось зрозумілим, і я хотів би скористатися цією можливістю, щоб висловити щиру подяку за цю величезну допомогу від імені українців, які шукають захист тут, на місці, а також українців, які залишаються вдома. Дякую, Німеччина! Дякую, Баваріє! Дякую, Мюнхен! - наголосив дипломат.

comments powered by HyperComments