Терористів послали в ігнор: на MSC 2023 українська тема буде головною

Понеділок, 30 січня 2023, 20:29
З 17 по 19 лютого у готелі Bayerischer Hof пройде Мюнхенська безпекова конференція (MSC).
Терористів послали в ігнор: на MSC 2023 українська тема буде головною

За останні півстоліття MSC стала головним світовим форумом з питань політики безпеки. Щорічно в лютому захід збирає понад 450 учасників вищого рівня з усього світу для активного обговорення сучасних і майбутніх викликів у сфері безпеки. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну, розпочате через кілька днів після MSC 2022, багато хто сприйняв як переломний момент або «Zeitenwende». Жорстока війна не лише призвела до величезних страждань в Україні, але й загострила кризу в інших частинах світу. Як виглядає світ через рік після початку вторгнення? Чи є війна показником більш насильницького світу, в якому панує безкарність, сильні роблять те, що можуть, а слабкі страждають від того, що мусять? Або це може стати каталізатором глобального повернення до заснованого на правилах міжнародного порядку? Ці та інші питання будуть у центрі дискусій у Мюнхені.

Під головуванням нового глави конференції Крістофа Хойсгена MSC 2023 має зібрати низку високопоставлених міжнародних керівників та експертів, включаючи глав держав та урядів, міністрів, а також представників міжнародних організацій і журналістів.

З України в Мюнхені очікують велику делегацію – представників уряду, Верхової Ради, громадянського суспільства.

В рамках MSC відбудеться традиційний Український ланч – проєкт Ялтинської європейської стратегії (YES), він проводиться з 2017 року з метою просування України на глобальному порядку денному. Захід також акцентує увагу на важливості України для безпеки Європи і підтримки світового порядку. Щорічно в ході ланчу впливові фігури, відповідальні за прийняття рішень, і лідери думок зі сфери безпеки ведуть діалог про роль України та її перспективи в глобальних безпекових структурах, а також обговорюють найбільші виклики, які стоять перед Україною. На конференції у минулорічному лютому виступав президент України Володимир Зеленський.

Симптоматично, що цього року на Мюнхенську безпекову конференцію принципово не запросили офіційних представників росії. Крістоф Хойсген заявив: «Російські посадовці не запрошені на Мюнхенську безпекову конференцію 2023 року. Ми не дамо їм майданчик для їхньої пропаганди».

«Вони кричали та галасували. Але коли я це побачив, це мене підбадьорило», – зізнався Хойсген.

З 2005 до 2017 Крістофер Хойсген був радником із зовнішньої політики та безпеки канцлера Анґели Меркель і в цій якості брав безпосередню участь у підготовці Мінських угод.

comments powered by HyperComments