День Реформації, Усіх Святих та Поминання

Понеділок, 31 жовтня 2022, 11:01
31 жовтня – День Реформації відзначається протестантами.
День Реформації, Усіх Святих та Поминання

Саме в цей день у 1517 році основоположник протестантизму священик Мартін Лютер нібито прибив до дверей церкви свої «95 тез», у яких заявив про порушення Біблії католицькою церквою. Лютер розкритикував продаж індульгенцій, право римських пап на відпущення гріхів і закликав вважати єдиним джерелом Істини Святе Письмо – Євангеліє.

Так світ змінився назавжди. Католицька церква втратила свою нероздільну владу і вже не могла її повернути. А послідовників Мартіна Лютера почали називати протестантами, євангелістами чи лютеранами.

День Реформації 31 жовтня є вихідним та святкується у наступних федеральних землях ФРН: Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Sachsen ein Feiertag. Schleswig-Holstein, Hamburg, Niedersachsen, Bremen.

У День Реформації у пекарнях продаються особливі булочки – das Reformationsbrötchen. За формою вони нагадують троянду з серединкою з червоного варення та посипані цукровою пудрою. Цей звичай пов'язаний із символом лютеранської церкви – die Lutherrose.

1 листопада, День Усіх Святих та 2 листопада, День поминання померлих – свята католиків.

День усіх святих у Німеччині (Allerheiligen) відзначають 1 листопада КАТОЛИКИ. Це день пам'яті всіх шанованих Церквою святих як канонізованих, так і невідомих за життя.

День усіх святих є державним святом та вихідним у наступних федеральних землях: Баден-Вюртемберг, Баварія, Північний Рейн-Вестфалія, Рейнланд-Пфальц та Саар.

У тих федеральних землях, де День усіх святих є державним святом, також заборонено громадські розважальні заходи, які не відповідають серйозності цього дня, оскільки це є тихе свято.

Цього дня традиційно відвідують могили близьких, згадують померлих, ходять на служби до храмів. Прийнято прикрашати могили померлих та запалювати свічки (душевні вогні).

Також є кілька прикмет, пов'язаних із Днем усіх святих.
• Якщо на День усіх святих піде сніг, потрібно чекати на зиму (тут мюнхенці масово посміхнуться в наші +20°С.
• Якщо на День усіх святих яскраво світить сонце, то будуть ще теплі дні.

2 листопада, День поминання померлих (Allerseelen) – це день пам'яті померлих предків. Він не є вихідним у жодній частині Німеччини.

Тому обряди, пов'язані з поминанням померлих, німці здійснюють на цвинтарях у День усіх святих.

Джерело: MeetMunich.com

comments powered by HyperComments