Хейтінг українців та їх родин у Німеччині: коли саме варто звертатися до поліції - поради правоохоронців

Ростислав Касьяненко  |  Середа, 26 жовтня 2022, 22:13
Українські діти, що наразі перебувають з батьками, які отримали прихисток у Німеччині почали жалітися на те, що їх ображають у школах та на дитячих майданчиках, і такі випадки – не поодинокі.
Хейтінг українців та їх родин у Німеччині: коли саме варто звертатися до поліції - поради правоохоронців

Про це йшлося на зустрічі українських громадян з високопосадовцями з прокуратури та кримінальної поліції м. Мюнхена. Захід відбувся в Українському Вільному Університеті під патронатом міністра Баварії з питань юстиції пана Георга Айзенрайха (Georg Eisenreich) за ініціативи представниці української громади в Міграційній Раді Мюнхена Ольги Дуб-Бюссеншютт (Olga Dub-Büssenschütt).

Кримінальне переслідування злочинів вчинених на ґрунті ненависті, зокрема мови ворожнечі (hate speech) в інтернеті разом з погрозами та образами, пошкодженням майна і навіть випадками фізичного насилля на вулиці, у школі та в соціальних мережах і стали ключовими темами зустрічі українців Німеччини з правоохоронцями, яка готувалася майже 3 місяці.

Щодо прояв булінгу з боку місцевих дітей, за словами українських мамусь, зазвичай його причиною є хтось з симпатиків Росії та Путіна, тобто це - прямий наслідок війни в Україні.

«Англійською мовою відверто кажуть, що вони люблять Путіна: «І love Putin», що вони «За Russland» і постiйнi образи якісь йдуть кожен день», - каже одна із учасниць зустрічі з правоохоронцями.

За словами іншої, цього літа було декілька випадків на дитячому майданчику, коли до дитини жорстко чіплялися інши діти: жорстоко ображали, кидали палки, знімали білизну.

Ще одна з українок розповіла про пошкодження авто. «На будинку, де я живу зі своєю родиною, були розмальовані сітки, - каже вона. - Однак це протистояння вже давно перейшло з вулиці в соціальні мережі:  спостерігаючі за російськими чатами, я часто бачу, як так звані «російські німці», що мешкають зараз у Німеччині, хейтят українців».

Дедалі частіше українці скаржаться на дискримінацію за походженням, каже Ольга Дуб-Бюссеншютт з Міграційної Ради міста Мюнхен. «Коли вже був не один такий випадок, стало зрозуміло: українську громаду надзвичайно важливо активізувати і інформувати», - повідомила вона.

Між тим, в поліції та прокуратурі Баварії про цю проблему добре відомо. На зустрічі в Центрі допомоги при Українському Вільному Університеті в Мюнхені 1-й головний комісар кримінальної поліції Мюнхена Карл Шнайд і прокурорка Тереза Отт закликали українців довіряти німецьким фахівцям, звертаючись до німецьких правоохоронців. Вона розповіла, на якому саме етапі громадянам варто підключати поліцію.

«Треба звертатися, як тільки є відчуття, що відбувається щось неправомірне, на що Вам вказує власна інтуїція, - вважає Тереза Отт. - Оцінити ситуацію далі зможе поліція, прокуратура, а пізніше - суд. Тут не треба самим вирішувати - для цього, насправді, є фахівці. Тому я раджу, якщо є відчуття, що щось йде не так, треба про це заявити. Ми ж можемо розпочати діяти лише тоді, коли хтось повідомив, що трапилось щось протиправне».

«Поліція може дізнатися про потенційний злочин, лише отримавши відповідні звернення. Нажаль, правопорушення на підґрунті ненависті громадяни часто замовчують, вважаючи їх вирішення безперспективним», - наголошує Карл Шнайд.

Найгірше, за словами комісара, що можуть зробити люди - це нічого не робити. «У такий спосіб ви захищаєте зловмисника. Тобто все, що зловмисник не зазнає відповідальності, залишаючись без уваги поліції, - каже він. - А отже той буде надалі вчиняти так само, і навіть гірше».

Часто українці скаржаться на пошкодження автомобілів з українськими номерами. У таких випадках відразу потрібно викликати поліцію, - наголошує Карл Шнайд, втім його порада, як можна попередити подібні злочини, звучить занадто толерантно.

«Превентивно можна зареєструвати авто на німецькі номери, - радить Шнайд. - Там є, звісно, деякі перепони, але їх можна подолати. Або, якщо є така можливість, паркувати авто на вулиці так, щоб воно не кидалося в очі. Бажано - на приватній парковці. Або десь щільно між машинами, щоб номери не було помітно».

Багато випадків з погрозами та образами до українців трапляються у школах. «Після того, як зміна закінчилася, підлітки-старшокласники спіймали мого сина, четверо тримали, а п’ятий бив його, як боксерську грушу - по печінці, нирках та селезінці», - пожурилася одна з учасниць зустрічі.

Прокурор Тереза Отт та комісар Карл Шнайд радять спершу звернутися до класного керівника або директора школи.
«Втім, якщо й тоді нічого не відбудеться, не треба довго чекати і варто звернутися до поліції», - впевнений Шнайд.

Отже, звернення до поліції є головним і важливим кроком - наголошує українка Марія, ділячись своїми висновками після зустрічі з представниками прокуратури і кримінальної поліції.

За її словами, треба не лінитися, а повідомляти про злочини. «Тобто, не ховати їх, переконуючі себе, що вони є не такі вже й важливі, тому навряд чи їми хтось буде займатися. Навпаки: про кожен злочин має бути повідомлено правоохоронцям», - впевнена українка.

comments powered by HyperComments