«Поруч з нами триває гуманітарна катастрофа» - Роман Лукшайтер з UNESCO про війну в Україні

Субота, 18 червня 2022, 13:28
Очільник німецького офісу мережі UNESCO Creative Cities на концерті харківського колективу Prime Orchestra в Ганновері заявив про ганебне знищення української інфраструктури освіти та пам'яток культури.
«Поруч з нами триває гуманітарна катастрофа» - Роман Лукшайтер з UNESCO про війну в Україні

«Після того, як 24 лютого в Україні вибухнула жорстока війна, німецька комісія UNESCO опублікувала заяву, рішуче засудивши цей напад з боку Росії, - заявив Роман Лукшайтер, відкриваючи концерті у Ганновері. - Протягом декількох днів до неї приєдналися 40 комісій UNESCO з інших країн по всьому світу, які висловили свою солідарність з Україною».

За словами керівника Нацкомісії UNESCO Creative Cities Network у Німеччині, коли вони задалися питанням, чи вистоїть український учасник творчої мережі, місто музики UNESCO - Харків, то отримали від колег з Української національної комісії UNESCO відеозвіт про жахливу руйнацію місцевої культурної та освітньої інфраструктури.

«Координатор проєкту Марина Слобожан надіслала мені відеокліп харківського колективу Prime Orchestra, який демонструє масштаби гуманітарної катастрофи. Після цього виникла ідея про амбасадорський тур оркестру, який почався вже в травні», - розповідає пан Лукшайтер.

За його словами, концертний тур мережею Creative Cities включав серію виступів у Польщі, країнах Балтії та Скандинавії, і тепер триває на землі Нижньої Саксонії.

«Тут у Ганновері, здається, у людей особлива енергетика, бо за короткий час у регіоні було організовано відразу чотири виступи. Велике спасибі владі Ганноверу та координатору туру - пані Мозер і її команді», - каже Роман Лукшайтер.

За словами режисера та співпродюсера Prime Orchestra Юрія Рибалки, війна забрала у багатьох музикантів дах над головою, розкидала по всій країні їхніх рідних та близьких, але не відібрала у них духу свободи і потягу до творчості.

«Оркестранти змогли стати ще кориснішими для України, зібравшись разом і ставши музичними амбасадорами України в Європі, залучаючи кошти для Харкова, щоб після перемоги над російськими окупантами знову влаштувати найпрекрасніший святковий концерт на найбільшій площі Європи - у вільному Харкові!»

comments powered by HyperComments