«Роль Німеччини стала значно сильнішою» - міністерка Ольга Стефанішин

Неділя, 4 лютого 2024, 09:54
Міністерка з питань європейської інтеграції України Ольга Стефанішина похвалила канцлера Шольца за його дії в ЄС. Угода про безпеку має бути підписана між Берліном і Києвом у лютому.
«Роль Німеччини стала значно сильнішою» - міністерка Ольга Стефанішин

З точки зору Києва, німецько-українські переговори щодо двосторонньої угоди про безпеку між двома країнами просуваються непогано. Віцепрем'єр-міністерка України Ольга Стефанішина, яка відповідає за інтеграцію до ЄС і НАТО, повідомила FAZ у п'ятницю, що українська делегація з німецькою стороною опрацювала "проект угоди про двосторонні гарантії безпеки" в Берліні в четвер.

Хоча текст "ще не фіналізований. він значною мірою завершений", - сказала Стефанішина. У Берліні джерела в уряді повідомили, що угода буде підписана 16 лютого під час Мюнхенської конференції з безпеки в Берліні, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Зазначається, що запланована угода є частиною мережі двосторонніх угод у сфері безпеки, спрямованих на підтримку України у боротьбі з російською агресією, доки країна ще не є членом НАТО. Про це було вирішено на полях саміту НАТО у Вільнюсі в липні минулого року. Тоді в якості каркаса для цієї структури була обрана група G-7.

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України в коментарі виданню підкреслила, що з точки зору України роль Німеччини як союзника суттєво покращилася. За її словами, люди, "можливо, не завжди задоволені" діями німецького уряду, але "роль Німеччини значно посилилася".

За словами Стефанішиної, і Україна, і Німеччина погодилися, що договір має бути укладений якомога швидше.

Майбутня угода має стати частиною серії двосторонніх договорів у сфері безпеки між Україною та західними країнами на період, поки Україна не стане членом НАТО. Першу таку угоду Україна підписала з Великою Британією у січні 2024 року.

Ольга Стефанішина нагадала, що саме канцлер Олаф Шольц запропонував угорському прем'єру Орбану "піти попити кави" під час вирішального голосування про початок переговорів щодо вступу України в Євросоюз.

"Німеччина стала найбільшим військовим прибічником України на континенті – країна, яка ніколи не уявляла себе в такій ролі", – додала Стефанішина. Тепер не Німеччину закликають збільшити допомогу Україна, а Німеччина просить інші держави надати більше ресурсів у своїх бюджетах для підтримки України, додала вона.

Нагадаємо, що 12 січня Україна й Велика Британія підписали двосторонню угоду про безпеку. Наступною після Британії може стати Франція, а загалом Україна сподівається підписати угоди про партнерство у сфері безпеки ще з 30 країнами.

comments powered by HyperComments