На Закарпатті спробували відродити промисел озерної форелі

Четвер, 28 березня 2019, 14:56
В Україні щороку вирощують близько 100 тон форелі. У сусідній Румунії - в 30 разів більше, а в Польщі - в 180 разів.
На Закарпатті спробували відродити промисел озерної форелі

На Закарпатті в урочищі Стара Вага Річанського лісництва, що на Іршавщині, її вирощують уже два роки, пише портал «beregovo.info».

Як повідомив начальник обласного управління лісового господарства Валерій Мурга, зараз на Закарпатті знову працює п'ять розплідників форелі, щорічно можуть забезпечити до двох мільйонів мальків форелевих та харіуса.

Не кожен зможе розводити таку рибу. Показати приклад реанімування рибних промислів взявся «Довжанський держлісгосп».

«Форель - царська риба. Вона належить до сімейства лососевих, як і горбуша, кета, голець та харіус. Форель дуже вибаглива, водиться тільки в чистих гірських річках. Кращого екологічного індикатора, ніж вона, годі придумати », - розповів директор підприємства Василь Ледней.

Форелеве господарство за радянських часів було розвинене в Довжанського лісокомбінаті. За часів економічного занепаду воно припинило свою діяльність. Відродили його місцеві фермери.

Спочатку тут оновили маточне поголів'я, що не так просто. У п'яти ставках добирають статевозрілих риб, віком три-чотири роки. Сортують і залишають найкращі екземпляри. Від них - якісні ікра і молочко. Самок тримають в першому ставку, самців - у другому, мальків - у третьому і четвертому, а товарну форель - у п'ятому. До речі, господарство збуває кілограм товарної форелі за 40-45 гривень.

За словами Василя Леднея, в Україні не вистачає кормів і рибних ветеринарів.

«Поки Україна не матиме власної кормової бази, як Польща чи Данія, доти у нас не буде дешевої форелі. Доводиться в Польщу по корм їздити, тому що від нашого риба дохне. А поляки корм українські набагато дорожче продають, ніж своїм. У 70-х роках вони приїжджали до нас вчитися, як розводити й вирощувати форель. Зрозуміли, як це вигідно, яка вона корисна для людського організму, а, отже, і для розвитку нації, і зробили все, щоб Польща мала свою дешеву рибу, збудували спільно з данцями кормовий завод. Якби в Україні була така ж кормова база, форель коштувала б не більше десяти гривень », - каже він.

Крім того, Україна відчуває гострий дефіцит іхтіологів, рибних ветеринарів. Тому в більшості форелевим господарств воліють не бавитися з розведенням риби, а закуповувати вже готового малька і вирощувати на збут.

 

comments powered by HyperComments