Бізнес вихідного дня: кролики нашвидкуруч

Четвер, 28 березня 2019, 11:31
Українці пропонують унікальну технологію вирощування тваринок та ефективну бізнес-модель на додачу.
Бізнес вихідного дня: кролики нашвидкуруч

Форум AGROPORT West Lviv 2019, який днями пройшов у Львові, як завжди порадував і здивував корисними новинками. Одна з найцікавіших – практичний курс та посібник «Кролівництво – бізнес вихідного дня».Це бізнес-модель «під ключ». Технологія дозволяє без великих фінансових затрат та зусиль забезпечити дієтичним м’ясом свою родину і отримувати додатковий прибуток.

Чому система унікальна для України? Ну хоча б тому, що нові технології у тваринництві у нас не з’являлися з радянських часів. А все, що використовується зараз,  взято на Заході і адаптовано до наших умов.  А кролики так взагалі несправедливо обділені увагою – цей напрям досі вважається  чимось «несерйозним».

Автори курсу – Дмитро Титаренко  та Вадим Терентьєв – розроблялийого кілька років. За цей час вивчили всі тонкощі та нюанси справи, систематизували різні аспекти «пухнастого» бізнесу і вибудували їх у повний цикл – від запуску міні-ферми до подальшого переходу до потужних бізнес-проектів. Курс містить практичні рекомендації, посилання на відеоуроки, майстер-класи практиків, набір документів і матеріалів, необхідних для планування, прогнозуваннята ведення фінансового обліку. Окремий розділ видання присвячений європейським трендам у кролівництві з прикладами справжніх сімейних ферм та органічному виробництву.

«Курс було розроблено в рамках співпраці з проектом USAID  «Кредитування сільгоспвиробників». Тому, окрім самої технології вирощування, головною умовою було надати виробникам ефективну фінансову модель, – розповідає Дмитро Титаренко. –Вона вибудовувалася поступово, на практиці, в діалозі з виробниками, і зараз там враховано практично все. Можна зайти на наш сайт https://rabbits.farm, ввести параметри (порода, кількість особин тощо)і отримати розрахунки, скільки коштуватиме утримання, починаючи від вартості клітки, і закінчуючи вакцинами».

Також  даються поради, як і на чому можна зекономити – наприклад, клітки цілком можна зробити самостійно і для цього додаються навіть відеоуроки. А от на вакцині не варто – надто великі ризики і зовсім мала економія.

Окрім фінансової калькуляції, автори курсу дають дуже зручний календар зоотехнічних робіт.

«Таке планування передбачає усі необхідні роботи –не треба нічого зайвого думати,просто береш і робиш за планом,– пояснює ветеринар Вадим Терентьєв.– Крім того, максимально оптимізує процес догляду, адже в ньому враховано усі фізіологічні цикли тварин. Це дає  змогу вибудувати роботу на фермі так, щоб усі зоотехнічні роботи(парування, вакцинація, забій, відсадження, дезінфекція) доводилося виконувати тільки раз на тиждень. Який саме день тижня буде обрано – залежить від вас. Роботу, пов’язану з оглядом тварин, контролем корму й води, рекомендуємо проводити регулярно (хоча за необхідності можна  використовувати  автоматичні або напівавтоматичні системи годування й напування). Крім того, роботи сплановані так, щоб потомство у різних самиць народжувалося  поступово, і відповідно, м'ясо теж з’являлося рівномірно. У нас навіть є відеоуроки, як максимально швидко (за 90 секунд) провести забій. А це одна з найскладніших процедур, між іншим». 

Запуск ферми триває до кінця 5-го місяця, після чого витрати й обсяг продукції, що випускається, стабілізуються. Ферма розрахована на 24 самиці. Автори курсу стверджують, що саме така кількість необхідна, щоб повністю забезпечити сім’ю на 3-4 особи м’ясом, а надлишки продати і не тільки окупити витрати, а ще й непогано заробити. В тому, що кріль матиме попит у покупця, вони впевнені: «Буде пропозиція – попит швидко з’явиться». Автори курсу вважають, що навколо кролівництва утворився інформаційний вакуум, який тепер швидко заповниться.

 Дієтологи їх підтримують і стверджують, що крільчатина –  один з найкращих варіантів для дієтичного та дитячого харчування: легко засвоюється організмом людини, а ще в ньому до 120 днів не накопичуються шкідливі речовини, на відміну від інших видів м’яса. 

 

comments powered by HyperComments