Як на Львівщині роблять інфраструктурну революцію

Олег Довганик  |  Вівторок, 13 грудня 2016, 23:31
У Турці завершено третю чергу водогону, ідуть роботи з розбудови каналізації
Як на Львівщині роблять інфраструктурну революцію

Міський голова Турки Геннадій Когут розповів про свої радикальні рішення у місті. Бюджет тут – 8 млн. грн. У місті немає ні каналізації, ні водопостачання. Залучивши фонди, міська рада додала казні міста ще такий же річний бюджет уже за 9 місяців.

«Найважче було зламати психологію людей, - розповів Когут. - Вони приходили у міську раду і вимагали перекрити їм дах, зробити тротуар. Пояснював: ми можемо зробити небагато, ресурси обмежені. Але пропоную інший варіант: міська рада закупляє будматеріали, а ви самі працюєте над своєю вулицею. Мешканці виходили на роботи зі своїми бетономішалками і лопатами. Так нам вдалося зробити кілька вулиць, площу, аварійну дорогу біля обриву над річкою. І головне – тепер люди цінують зроблене, бо доклалися самі», - наголосив мер.

У місті завершено третю чергу водогону, ідуть роботи з розбудови каналізації. Також сотні тисяч у місті економлять на документах. Для державних чиновників проектна документація - це найбільша можливість для корупції. І їх створила сама держава, запевняють у Турці, пише Перлина Карпат.

«Проектна документація для міста коштує такі суми, за які би можна було купити тонни бруківки і асфальту. Через ці витрати українські міста бідні і не розвиваються, - упевнений Когут. – Ми відмовилися від проектів на нестратегічні об’єкти і поточні роботи. Таким чином у місті за рік зробили 7 найгірших ділянок.

З проектом реконструкція площі Шептицького коштувала би нам 500 тисяч гривень, а так обійшлася Турці у 250. На дорогу по вулиці Джерельній закупили будматеріали на 54 тисячі, мешканці самі укріпили ділянку. Проектна документація такого рівня обійшлася би у мільйони», - пояснив Когут.

comments powered by HyperComments