Стало відомо, скільки Львів заробить на Різдві

Олег Довганик  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 07:55
Організатори ярмарку зароблять понад 5,5 мільйона гривень, а в міську казну заплатять лише 105 тисяч
Стало відомо, скільки Львів заробить на Різдві

Виконавчий комітет Львівської міськради під час засідання 1 листопада  ухвалив рішення про проведення традиційного Різдвяного ярмарку в центрі Львова. Відповідно до цієї ухвали, ярмарок облаштують на просп. Свободи (від Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької до пам’ятника Т. Шевченку) і на пл. Ринок (західна та східна сторони). Стартує він вже 10 грудня цього року, а триватиме до 22 січня 2017 року. Працюватиме Різдвяна торговиця у робочі дні з 11-ї до 22-ї години, а у вихідні — з 10-ї до 23-ї години. Традиційним організатором дійства, яке відбуватиметься у нашому місті уже ввосьме, є ТзОВ «Львівські ярмарки». Цьогоріч у жовтні в міськраді навіть проводили конкурс на найкращий проект Різдвяного ярмарку, однак як зазначали раніше в мерії, заявку на участь, окрім цієї компанії, не подав більше ніхто. 

Як розповіла «Ратуші» Ольга Гренюх, арт-директор компанії «Львівські ярмарки», на Різдвяному ярмарку-2017 на львів’ян та гостей міста чекають нові цікаві дійства: «Біля Оперного театру на проспекті Свободи буде встановлений окремий будиночок, який ми зробили за взірцем старовинної верховинської хати, де щодня з 12-ї до 18-ї години відбуватимуться майстер-класи із ткацтва. Там сидітиме дуже колоритна майстриня, яка ткатиме на очах у відвідувачів ярмарку». За словами пані Ольги, на ярмарок традиційно з’їдуться майстри з Львівської області, водночас будуть і представники зі Східної України — зокрема з Харкова. «В перші роки це дійство було зав’язано переважно на продажі продукції, але з кожним роком ярмарок розвивається. І тепер це вже грандіозний проект, у рамках якого відбуваються різні заходи, для підприємців із різних регіонів України це платформа, на якій вони можуть показати себе, ну і, звісно, продати свій товар, — додала арт-директор «Львівських ярмарків». —  Крім того, у нас цьогоріч є 220 будиночків, а це означає, що на період Новорічно-різдвяних свят ми забезпечуємо фактично вдвічі більше робочих місць у рамках ярмарку». 

Щоб орендувати одну з 220-х яток, підприємцям доведеться заплатити організатору Різдвяної торговиці від 25 тисяч гривень. Ціна залежить від продукції, яку збуватимуть, — пояснює Ольга Гренюх, — «хатинки» зі смаколиками платитимуть більшу оренду, із сувенірами — меншу. Тож із допомогою нескладних математичних підрахунків, можна дізнатись, що навіть за мінімальної орендної плати — 25 тис. грн — «Львівські ярмарки» зароблять на проведенні заходу, щонайменше,  5,5 мільйона гривень. Водночас, як повідомили «Ратуші» у прес-службі мерії, згідно з укладеним договором оренди з управлінням комунальної власності департаменту економічної політики на право тимчасового користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності для розміщення об’єктів соціально-культурного, торговельного та іншого призначення площею 1230 кв. м, «Львівські ярмарки» повинні сплатити до казни Львова суму в 105 тисяч гривень. 

Порівнюючи ситуацію з минулорічними «доходами» в міський бюджет від організації ярмарку, можна говорити про позитивні зміни. Так, торік від проведення Різдвяного ярмарку бюджет Львова «збагатився» лише на 20 тис. грн, а в попередні роки, й поготів — на менш ніж 10 тис. грн. Справа в тому, що на засіданні сесії Львівської міськради   1 грудня цього року  міські обранці збільшили вартість оренди конструктивних елементів та затвердили ціну понад 75 гривень за 1 квадратний метр замість 15, які діяли на той час. 

Водночас, зважаючи на суттєві зміни курсу долара та мільйонні прибутки «Львівських ярмарків», й така сума видається не надто адекватною. «Я робив депутатські запити щодо проведення Різдвяного ярмарку та надходжень від цього заходу у міський бюджет. В результаті, отримав відповідь, що міський бюджет за 5 років, у період із 2010-го по 2015 рік, отримав від цієї торгівлі по 10 тисяч гривень на рік. З того, що відомо, то ця справа вигідна безпосередньо міському голові Львова Андрію Садовому. Я був присутній на так званій їхній конкурсній комісії з відбору претендентів, які торгуватимуть на цьому Різдвяному ярмарку. Ніхто ні на що не реагує, бо всі знають, хто курує цей процес, — каже в коментарі «Ратуші» депутат Львівської міськради Любомир Босаневич. — Як змінити цю ситуацію? Важелів впливу в законодавстві фактично нема. Адже вони ставлять орендну плату, як за конструктивний елемент — тобто, ярмарок підпадає під такі ж умови, як наприклад, літні майданчики. А там оренда дуже низька, тому виходить, що вони на місяць часу беруть оренду тієї території за смішну ціну — близько 10 гривень за метр квадратний. Гадаю, щоб щось змінити, нам потрібно, щоб була на це політична воля, й депутати прописали цільову програму під проведення цього ярмарку, де б була прописана адекватна до їхніх прибутків орендна плата».  

Є питання й щодо проведення конкурсу на організацію ярмарку. «Колись ми започаткували хороше правило — це конкурс на оренду. Тобто, був оголошений конкурс, і перемагав той, хто пропонував найкращу ціну. Наприклад, це стосувалось паркінгу, приміщення чи тих же яток для організації ярмарків. Але це занадто ласий шматок для Андрія Івановича, щоб організувати прозоро конкурс чи аукціон на право проведення ярмарку. Навіть якщо той конкурс був, його організатори за бажання можуть прописати і влаштувати так, що інші претенденти або не з’являться, або ж просто програють, — зазначає  Яромир Самагальський, екс-голова постійної депутатської комісії фінансів та планування бюджету Львівської міськради. — Це є звичайна корупція та жонглювання, до якого ми вже давно звикли. Тут треба писати окрему ухвалу про проведення ярмарків, де має бути прописано, що організація таких заходів має проводитись на платній та конкурсній основі. Але наше законодавство, на жаль, таке, що міський голова та виконавчі органи зможуть і її проігнорувати та не дотриматись». 

 

comments powered by HyperComments