Олександр Ірванець, поет, прозаїк, драматург

Ж. Титаренко  |  Середа, 13 квітня 2011, 17:56
Олександр Ірванець є автором віршів, романів, політичних пародій, п’єс, тавтограм і верлібрів. Його твори продовжують перекладати німецькою, французькою польською, англійською, італійською, шведською, білоруською, хорватською та російською мовами. П’єси Олександра Ірванця ставили в театрах Німеччини, України і Казахстану.
Олександр Ірванець, поет, прозаїк, драматург

Народився Олександр Ірванець у січні 1961 року у Львові. Писати вірші розпочав у шкільні роки, але не вважав свої твори поезією. Це були пародії на однокласників. Більш досконало почав писати в армії. Вірші 19-річного Олександра увійшли до збірки вибраних творів «Сатирикон ХХI» та ще кількох книжечок.

Першими прозовими творами Олександра Ірванця стали тавтограми (текст, у якому всі слова починаються на одну літеру). Молодий письменник прагнув довести самому собі, що він це може зробити.

Перші вірші Олександра Ірванця надрукував Микола Пшеничний. То був совєтський журнал, та й навчатися довелося в Московському літературному інституті імені Горького.

З 1993 року проживає під Києвом. Перші драматургічні постановки п’єс були в Німеччині. Після величезного успіху, п’єси Олександра Ірванця змогли побачити українські глядачі.

Одну зі своїх п’єс Олександр Іранець планував поставити в електричці, що курсує від Шепетівки до Здолбунова. Сценарій добре прорахований по зупинках потяга і писався саме для такої оригінальної постановки. Але покищо цей проект не здійснено.

Серед прозових творів Олександра Ірванця найвідомішим став роман «Рівне/Ровно» опублікований в квітневому й травневому випусках часопису «Кур`єр Кривбасу» 2001 року.

Олександр Ірванець видав 21 книгу, останньою з яких є  збірка вибраних творів «Сатирикон ХХI».

З роками, вірші Олександра Ірванця набувають сатиричного жанру. Він пише політичні пародії і саме в такий спосіб намагається боротися проти чинної влади.

Творча діяльність Олександра Ірванця продовжується і його вірші регулярно публікуються. Письменник має авторські блоги на кількох Інтернет виданнях.

comments powered by HyperComments