Вибори в ОТГ: Три з п'яти голів від БПП, УкрОП в Лопатині та самовисуванець у Бібрці

Ростислав Касьяненко  |  Понеділок, 24 грудня 2018, 12:09
У неділю, 23 грудня, у 5 ОТГ Львівській області відбулися перші вибори депутатів та голів громад, явка сягнула понад 50%.
Вибори в ОТГ: Три з п'яти голів від БПП, УкрОП в Лопатині та самовисуванець у Бібрці

Депутатський корпус кожного зі вказаних представницьких органів становитиме по 26 осіб. Загалом в області зареєстрували 1040 кандидатів у депутати і 31 кандидата на посади міських, селищних і сільського голів. З 1071 претендента на ці виборні посади виборцям треба буде обрати лише 135.

Політичні партії, які вели паралельний підрахунок голосів, вже оголосили перші результати.

Головою Лопатинської селищної ОТГ (Радехівський район, 5400 виборців),  за попередньою інформацією, став Олег Микитин, який балотувався на цю посаду від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» та переміг провладного кандидата – Василя Антонюка, що балотувався від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Про це повідомили на сторінці УКРОПУ на Фейсбуці.

"Від жовтня 2015 року Олег Микитин працював на посаді голови Лопатинської селищної ради. Він – учасник АТО, ініціатор і організатор створення Лопатинської ОТГ", - йдеться у повідомленні.

У свою чергу, штаб БПП "Солідарність" у Львівській області повідомив про те, що за попередніми результатами паралельного підрахунку голосів їхні кандидати перемогли у трьох ОТГ. За ловами голови обласної організації Юрія Гриніва, ще в у двох ОТГ кандидати від "Солідарності" зайняли другі місця. 

Головою Радехівської міської ОТГ (Радехівський район, 13002 виборців), за попередньою інформацією, обрали кандидата від БПП Степана Коханчука. В жовтні 2015 року він був обраний міським головою міста Радехова.


Головою Меденецької селищної ОТГ (Дрогобицький район, 5617 виборців) може стати місцевий мешканець, також кандидат від БПП, Володимир Шулак. 

​​​​​​​Втім, в день виборів у Меденицьку об‘єднану територіальну громаду на одній з дільниць спалахнув скандал: в бюлетенях виявили відсутність прізвища одного з кандидатів. Про це повідомила прес-служба «Самопомочі»: «У бюлетенях «випадково забули» надрукувати ім‘я кандидата, підтримуваного політичною партією «Об‘єднання «Самопоміч», Степана Мазура, місцевого диякона в церкві».

Керівник Дрогобицької районної організації політичної партії «Об‘єднання «Самопоміч» Володимир Якимів вважає це серйозним порушенням демократичного виборчого процесу та намаганням не допустити кандидата від «Самопомочі» в новостворену ОТГ. За словами голови обласної організації «Самопомочі» Парасковії Дворянин, спостерігачі склали протокол про це порушення виборчого законодавства - політична сила пообіцяла звернутися до суду. 


Головою Зимноводівської сільської ОТГ(Пустомитівський район, 13088 виборців), за результатами паралельного підрахунку, обрали сільського голову с.Зимна Вода, представника "Солідарності" Володимира Гутника. Переможець закінчив Львівський сільськогосподарський інститут та ЛДАУ, за спеціальністю – вчений агроном; економіст з бухгалтерського обліку і аудиту. Працював головним агрономом Мостиського колгоспу, заступником начальника Мостиського райуправління сільського господарства, директором держгоспу «Дружба» Мостиського району, заступника голови Мостиської РДА, начальником відділу ВАТ «Львівагрореммашпостач».

Нагадаємо, що Зимноводівська ОТГ стала 36-ою громадою на Львівщині і 6-ю у Пустомитівському районі після Давидівської, Солонківської, Щирецької, Мурованської, Підберізцівської. До складу Зимноводівської ОТГ увійдуть три сільські ради – Зимноводівська, Лапаївська та Скнилівська. Населення – понад 15 000 осіб.

За попередніми данними у Бібрській міській ОТГ (Перемишлянський район, 11359 виборців) переміг нинішній голова Бібрки, досить відомий у волонтерському русі та серед ветеранів АТО 49-річний Роман Гринус. До складу громади входять місто Бібрка та 26 сіл: Благодатівка, Вілявче, Великі Глібовичі, Волове, Волощина, Глібовичі, Гончарів, Грабник, Задубина, Копань, Лани, Любешка, Малі Ланки, Мивсева, Мостище, Під'ярків, Підвисоке, Підгородище, Підмонастир, Романів, Свірж, Селиська, Серники, Стоки, Стрілки, Шпильчина. Населення громади складає 13 026 осіб 


На відміну від інших голів, які балотувалися від якоїсь з партії, Роман Гринус йшов самовисуванцем та отримав, за інформацією "Варти" більше 1500 голосів тільки у Бібрці. На другому місці - кандидат від БПП, сільський голова Великих Глібович Василь Марочканич.

Окрім них, на посаду голови Бібрської ОТГ претендують ще п'ятеро осіб, серед яких безробітний Ігор Дейнека (самовисуванець), місцевий підприємець Орест Краєвський (самовисуванець), лікар Володимир Кривенко («Свобода»), голова благодійного фонду зі Львова Михайло Охримович («Наш край») та директор будівельної компанії Юрій Прончак («Батьківщина»).

Із 13 партій, які висунули кандидатів на 26 місць у місцевій раді, неочікуваною є поява «Руху нових сил Саакашвілі». Втім, спроба поцупити мандат закінчилася для РНС фіаско. Напевно, як і для "Свободи", якой вдалося на ціх виборах провести до складу рад ОТГ лише одного депутата.

В цілому ж результати виборів, за інформацією штаба львівської "Батьківщини", були найбільш відчутними саме для цієї політичної сили, яка, за попередніми даними, провела в ради новостворених ОТГ близько 28% депутатів (це 28 депутатських мандатів, ще по одному округу в Лопатинській ОТГ, де кандидат набрав однакову кількість голосів з кандидатом від БПП мають бути призначені перевибори).

Друге місце на виборах 23 грудня у львівських ОТГ осіла президентська політсила: у "Солідарності", начебто, 22 депутатських мандата. На третьому місці УкрОП: 16 депутатів, на четвертому - Громадянська Позиція: 9 депутатів, на п'ятому - "Самопоміч"- 8 депутатів. Також 7 мандатів отримала Українська Галицька Партія, 5 - у Народного Руху, 3 - у Радикальної Партії Ляшка, 2 - у Аграрної Партії і 1 - у "Свободи" (у Меденецькій ОТГ).

 

comments powered by HyperComments