Євро-2024: Спорт поза політикою чи все ж ні?

П'ятниця, 12 липня 2024, 09:08
Спорт у політиці чи політика у спорті – вирішувати вам. Але коли кажуть, що спорт поза політикою, це суцільне лицемірство.
Євро-2024: Спорт поза політикою чи все ж ні?

Будь-який спортивний майданчик використовується політиками під будь-яким приводом, починаючи від перших осіб держав і закінчуючи найпростішими клерками.

Євро-2024: Спорт і Політика

УЄФА та інші спортивні асоціації, не кажучи вже про організаторів великих спортивних форумів, намагаються не допустити їх політизації. Адже в цих заходах беруть участь як спортсмени, так і вболівальники з усього світу. Це ідеальний майданчик для соціальної та політичної підтримки суспільства. Зокрема, УЄФА дуже швидко і жорстко реагує на ці проблеми. Багато футбольних уболівальників використовують пісні, банери та різні активності на матчах, щоб донести свою думку до публіки.

Перед матчем Туреччина – Австрія у Лейпцигу австрійські вболівальники заспівали «Німеччина для німців, іноземці геть» під мелодію «L'amour toujours», після чого поліція проводить розслідування. Подібні інциденти в Німеччині траплялися і раніше, через що цей расистський заклик та пісня заборонені на Євро-2024. Сербські вболівальники неодноразово кричали на підтримку РФ та вивішували російські прапори на трибунах стадіону. До слова, УЄФА заборонив проносити прапори РФ на всі матчі збірної України на Євро-2024. Українські вболівальники на матч Україна – Бельгія розгорнули банер з написом «Мир має ціну» та фотографією загиблого футбольного фаната Назарія «Гренкі» Грінцевича. Зображення було згенероване штучним інтелектом зі 182 фотографій загиблих українських військових, які були активними футбольними фанатами.

Туреччина та «Сірі Вовки»

У 1/8 фіналу Євро-2024 Туреччина перемогла Австрію з рахунком 2:1 і вийшла до чвертьфіналу. Герой матчу Меріх Демірал, святкуючи перемогу, продемонстрував жест привітання ультраправого турецького угруповання «Сірі вовки», а на своєму акаунті в соціальній мережі Х опублікував фото, яке викликало скандал і опинилося в центрі уваги ЗМІ, вболівальників і політиків.

У політичному бомонді Туреччини «Сірі вовки» представлені праворадикальною Партією націоналістичного руху (МНР), яка була заборонена в Туреччині, пізніше перебувала в опозиції, а з 2010 року вступила в союз з партією президента Ердогана. Ні «Сірі вовки», ні їх жест вітання не заборонені в Німеччині, але вона знаходиться під наглядом Федерального відомства з охорони конституції. Хоча напередодні матчу Туреччина – Австрія міжнародні правозахисні організації закликали УЄФА заборонити демонстрацію жесту «вовче вітання» на стадіонах. На їхню думку, жест «вовче вітання» використовується як націоналістичний жест і шкодить більшості мирних уболівальників.

До речі, в Австрії демонстрація цього жесту заборонена ще з 2019 року. Захисник збірної Туреччини Меріх Демірал був дискваліфікований на 2 матчі за рішенням УЄФА за націоналістичний жест у матчі 1/8 фіналу з Австрією. Про це повідомляється на сайті УЄФА. У рішенні йдеться, що Демірал був покараний за «порушення правил гідної поведінки, за використання спортивних заходів для прояву неспортивного характеру і за нанесення шкоди репутації футболу».

МЗС Туреччини назвало дисциплінарне розслідування УЄФА щодо Демірала неприйнятним, а посла Німеччини в Анкарі викликали з цього приводу до МЗС. У відповідь МЗС Німеччини викликало посла Туреччини. Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, його дружина Еміне Ердоган та інші офіційні особи прибули до Берліна, щоб підтримати національну команду на чемпіонаті Європи.

Напередодні матчу Нідерланди – Туреччина поліція Берліна зупинила ходу фанатів Туреччини, які масово використовували жест привітання «вовчий салют», і закликала фанатів утриматися від подібних жестів та символіки. «Фан-марш не є платформою для політичних заяв», йдеться в заяві поліції. Їх попросили йти невеликими групами, а не фан-маршем. Турецькі вболівальники дуже активно та гучно надавали підтримку своїй збірній.

Не менш активними були й помаранчеві вболівальники збірної Нідерландів. Збірні Туреччини і Нідерландів дуже очікували на перемогу у цьому матчі, вони вийшли до чвертьфіналу Євро вперше за 16 років.




Драматичний футбол

Команди показали драматичний та дуже емоційний футбол.

Збірна Нідерландів здобула вольову перемогу 2:1 і вийшла до півфіналу Євро-2024. Але, здається матч, як і весь турнір, запам’ятається не тільки рахунками та голами, а й позафутбольними емоціями та політичними меседжами.

Цей турнір вкотре показав, що футбол не може бути повністю поза політикою, адже емоції та соціальні питання завжди будуть супроводжувати спортивні події.

Олександр Терновий

comments powered by HyperComments