У Верховній Раді жінки-депутати значно активніші за чоловіків, - аналітик

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 27 листопада 2015, 15:36
Верховна рада 8-го демократичного скликання працює набагато ефективніше за попередню. Про це заявив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут, підводячи підсумки року діяльності парламенту, який припадає на 28 листопада.
У Верховній Раді жінки-депутати значно активніші за чоловіків, - аналітик

Так, за його словами, за рік часу парламент 8-го скликання провів 89 пленарних засідань, в той час як попередній парламент за рік встиг провести лише 78.

«Потрібно враховувати, що теперішня Верховна Рада вона змушена працювати в безпрецедентних умовах, в ситуації коли є військовий конфлікт та гостра необхідність проведення реформ. В той час як попередній парламент запам’ятався різноманітними протистояннями та частими блокуваннями трибуни, - зазначив Неберикут.

Стосовно кількості законопроектів – теж спостерігається зростання. В той час як попереднє скликання зареєструвало  4 300 проектів Закону. То за цей рік депутати напрацювали їх 4 780.

«Звісно це відносний показник, бо депутат має працювати не кількістю, а якістю. Але з цих 4 700 законопроектів були проголосовані та стали законами 775 законодавчих ініціатив. Це складає 16% від загальної кількості зареєстрованих і 57% від числа які були розглянуті (1300 законопроектів) і говорить про коефіцієнт корисної дії сьогоднішнього парламенту», - каже аналітик.

Водночас, як підкреслив Неберикут, мова йде не про нові законодавчі акти, а переважно про зміни до законодавства. Проте більшість нашого законодавства є ще радянського часу і потребує змін.

Найбільш завантаженими в роботі над законопроектами, за висновками ГМ ОПОРА, були комітети з питань податкової та митної політики, з питань державної політики та місцевого самоврядування, комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та комітет з питань правової політики та правосуддя.

Також, як додав Неберикут, Льввівські депутати мажоритарники в цих комітетах не працюють. «Не судитиму добре це чи погано, але вони більше мають можливості для самостійної роботи», - зазначив експерт.

Найменше ж розглядали законопроектів за цей рік комітет з питань інформатизації та звязку, комітет з питань Європейської інтеграції, де працює нардеп з Львівщини Оксана Юринець, та комітет з питань запобігання корупції, де є депутати Дмитро Добродомов і Володимир Парасюк.

Щодо відвідуваності то найбільш дисциплінованими, за спостереженням ГМ ОПОРА, є фракція Народного Фронту (показник відвідуваності 87%) та Самопоміч (85%). Найменше ж, відвідували пленарні засідання депутати від фракції Опозиційного блоку (68%) та члени депутатської групи Партія Відродження (67%).

Також, за словами Олександра Неберикута, якщо розглядати ефективність роботи нардепів в гендерному співвідношенні, то в середньому жінки-депутати значно активніші за чоловіків.

«Якщо порівняти кількість написаних законопроектів та виступів на пленарних засіданнях, то на одну жінку-депутата в средньому припадає 46 законодавчих ініціатив і 24 виступи, а на чоловіка - законопроетів і 17 виступів», - додав експерт.

comments powered by HyperComments