На Львівщині конфлікт за землю: місцеві фермери проти нової агрофірми

Роман Матвіюк  |  Понеділок, 14 серпня 2017, 13:09
У селі Теребежі, біля Олесько, що у Буському районі місцевий фермер Євген Підвальний розповідає, що не може засіяти ріпак на своєму ж полі. За його словами, він орендує паї, обробляє та доглядає за землею. І ось, нещодавно, представники нікому невідомої агрофірми "АГРО-БУД-СЕРВІС КВВ", нібито завадили йому посіяти ріпак. У відповідь стверджують, що мають документи на частину зазначених паїв…
На Львівщині конфлікт за землю: місцеві фермери проти нової агрофірми

На зазначену ділянку одразу виїхала екологічна комісія Буської районної ради, представники найбільших фермерських господарств району. Натомість представники "АГРО-БУД-СЕРВІС КВВ" на зустріч не прийшли.

Під час спілкування із присутніми посадовцями та фермерами, селищний голова Олесько Анатолій Триндюк розповів, що насправді зазначена фірма жодних документів на паї не демонструвала. На будь-який контакт із місцевим самоврядуванням не зголошується. У свій час, лише на словах представник фірми запевняв місцеве самоврядування, що наче має відповідні договори оренди, але далі розмов справа не дійшла…  

Фермер Євген Підвальний каже, що він у цьому селі орендує загалом 150 га землі. Сьогодні йдеться про поле завбільшки у 30 га. Фірма ПП "АГРО-БУД-СЕРВІС КВВ" начебто має в оренді біля цього поля три ділянки по 1 га кожна. Фермер запевняє, що на цих ділянках нічого сіяти не планує, обробляє лише свої, однак його опоненти стверджують, що мають ще більше укладених договорів оренди саме по зазначеній ділянці. Саме на цій підставі вони перешкоджали фермеру засіяти тих самих 30 га поля.

«Ми намагалися домовитись спокійно, ми казали, що такі суперечки треба з’ясовувати в суді.  Я у землю вклав працю, а вони тепер у рейдерських спосіб хочуть її  у мене відібрати, – розповідає Євген Підвальний журналістам. - Місцеві фермери сьогодні згуртовані, як ніколи, бо лише спільно ми можемо протистояти великим агрохолдингам. Саме тому, що ми сьогодні тут зібралися, я маю можливість спокійно засіяти поле». 

З приводу цього інциденту, завтра 15 серпня у Буській РДА заплановано провести нараду із аграріями району, від обласної влади завітає директор департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Наталія Хмиз. Представники фермерських господар Надбужжя домовилися озвучити даний конфлікт під час такої зустрічі та обговорити недопущення таких випадків у подальшому. 

Більше новин про Західну Україну читайте на "Справжня Варта".

comments powered by HyperComments