Гімназія Шухевича та Коновальця відсвяткувала 233 роки

Євген Сюч  |  Субота, 13 травня 2017, 16:38
12 травня найстаріша гімназія з українською мовою викладання, заснована австроугорською державою для освітніх потреб аборигенів Галичини, відсвяткувала черговий День народження.
Гімназія Шухевича та Коновальця відсвяткувала 233 роки

Почавшись у Церкві святих Ольги і Єлизавети, святкові заходи Львівської академічної гімназії продовжились в університеті «Львівська політехніка». Учні першого гімназійного (п’ятого) класу підготували цікавий танцювальний флешмоб перед першим корпусом вишу.




Згодом гімназисти з батьками та вчителями перейшли на урочистості в актовий зал університету.

Нагадаємо, Львівська академічна гімназія, яка отримала свою назву як підрозділ Львівського університету (Академії), була заснована декретом цісаря Австро-Угорщини Йосифа ІІ у 1784 році. Це була перша в соборній Україні новочасна середня школа класичного типу з рідною мовою викладання (до 1849 – латинська, згодом – німецька, з 1874 – українська мова викладання у всіх класах). Перша матура (іспит зрілості) відбулася в далекому 1878-му.

У 20–30-х рр. XX ст. в Академічній гімназії діяли нелегальні юнацькі осередки Української військової організації українських націоналістів, до яких входили учні старших класів. Значна частина учнів гімназії були членами української молодіжної організації Пласт. Зберігаючи статус державного навчального закладу за всіх колоніальних адміністрацій, первісток національного шкільництва поневоленого народу спромігся виплекати для Вітчизни і світу чимало чесних, мудрих і мужніх громадян, які клали в підвалини омріяної свободи не тільки свої знання, а й життя.


У лаві вихованців – піонер національного відродження М. Устиянович, академік М. Возняк, композитор С. Людкевич, полковник Є. Коновалець і генерал Р. Шухевич-Чупринка, митрополит В. Стернюк, академік І. Крип'якевич, письменники О. Маковей, Ю. Опільський, В. Щурат, відомий лікар П. Цимбалістий, славіст І. Свєнціцький, а також А. Курдидик, Р. Сушко, В. Кучабський, М. Кордуба та багато інших.

Сучасний День гімназії святкують у травні на честь світового з'їзду колишніх учнів Академічної гімназії 11 травня 1992 року, який став знаковою подією в історії Львова. Матуранти гімназії прийняли на з'їзді Декларацію щодо її відродження, а вже 6 липня того ж року наказом ЛОДА сучасна Львівська академічна гімназія як наступниця давньої Академічної гімназії була поновлена на базі середньої школи № 1. Своїх перших матурантів вона випустила у 1998 році.


За результатами ЗНО минулого року Львівська академічна гімназія є 10-ю в Україні, але втім другою серед гімназій (інші місця в ТОП-10 належать фізико-математичним ліцеям). За останній рік ЛАГ також суттєво посилила свої позиції у Всеукраїнських олімпіадах, а також на ниві спортивних змагань.


«Ми маємо сьогодні багато переможців III та IV етапів Всеукраїнських олімпіад. Щодо досягнень у спорті, треба, перш за все, відзначити команду наших дівчат, яка за підсумками обласних змагань з волейболу стала переможцем, А наші футболісти цього року стали призерами Всеукраїнських змагань з міні-футболу, організованими Академією лідерства м. Києва. Поєднання навчання та спорту – це здоровий спосіб життя і наше майбутнє, – розповіла, звертаючись до колективу гімназії директорка ЛАГу Леся Юхман. – Я також хочу щиро привітати наших іменинників, які закінчили перший клас. У них є стимул розвиватися, брати приклад зі старших учнів гімназії, кращі з яких отримають сьогодні за свою працю премії, призи, нагороди та грамоти».


Гімназистів ЛАГу  з Днем гімназії також привітав проректор з науково-педагогічної роботи Держуніверситету «Львівська політехніка» Олег Давидчак.

«Впевнені, що в складі академічних груп ми маємо патріотів України та сформованих особистостей. За ваших випускників, насправді, змагаються найкращі університети України, у тому числі, і Львівська Політехніка, – відзначив він. – На жаль, ми не завжди перемагаємо, але ми б хотіли бачити всіх Вас студентами нашого університету. За таку науку і підготовку хочу щиро подякувати від нас вчителям та побажати їм плідної і творчої подальшої праці та шани від ваших учнів».

 

comments powered by HyperComments