ТОП-5 пам’ятників Львова, пов’язаних із алкоголем

Неділя, 30 квітня 2017, 17:41
Пиво та вино — найрейтинговіші напої у Львові, судячи із кількості пам’яток.
ТОП-5 пам’ятників Львова, пов’язаних із алкоголем

Львів має багато титулів і назв, одне з найпопулярніших — це Львів — місто пивоваріння. Для цього є своя причина: запуск “Львівської пивоварні” у 1715 році. Втім, Львів не пивом єдиним продовжує тішити своїх мешканців і гостей.

Пам’ятник Львівському Броварю

Він же ченець-пивовар, який несе бочку із пивом просто посеред проспекту Свободи. Скульптуру Володимира Цісарика, яка увічнює Львівську пивоварню та символічну годину 17:15, встановили 2011 року, до 755 річниці з Дня створення Львова. 

На кришці пивної бочки  є справжній годинник, створений львівським науковцем Олексієм Бурнаєвим. Механізм — із секретом: усі охочі можуть покрутити стрілки, але за кілька хвилин вони повернуться на місце. Окрім цього, кожні 17 годин і 15 хвилин, Львівський Бровар “наспівує” гімн Львівської пивоварні "Хто Львівське пиво п'є - 100 років проживе".

Варто зазначити, що у світі львівський “Пивний годинник” визнали одним із найоригінальніших (за версією французького видання “Спадок годинникарства”), тож він стоїть у одному ряду із Біг-Беном, висотним годинником у Саудівській Аравії, паровим канадським годинником, вуличними годинниками у Швейцарії та на Сейшелах.

Пивний пуп України


У провулку, який веде від площі Ринок, 18 просто посеред дороги розташувався Пивний пуп. Чоловіча частина тіла, виготовлена з бронзи й покладена у центральній частині міста дуже неоднозначно була сприйнята львів’янами, знайшлась велика кількість тих, кому пупок не до смаку. Втім, туристи полюбляють робити світлини біля нього. Вочевидь, головна ідея пам’ятника — помірятись у любові до пива зі скульптурою.

Пам’ятник винолюбу

Алкогольна тема переходить плавно з пива на вино. Про те, що львів’яни люблять попивати добре настояний виноградний нектар свідчить Винолюб на вулиці Друкарській. У теплу пору року очі спраглих людей можуть помітити, як скульптура перетворюється на фонтан і своєрідним чином застерігає інших винолюбів пити уважно, щоб по бороді не текло і в рот попадало :).

Пам’ятник кентавру

Мініатюрний кентавр-п’яниця помітний у центрі Львова (на розі пл. Ринок та вул. Краківської) лише тверезим туристам, адже щоб його побачити, слід підняти голову. Автор Богдан Романець прикрасив тематичною скульптурою однойменне кафе: міфічна істота тримає в руці чашу з вином.
Слід зазначити, що давні греки вірили у існування напівлюдей-напівконей, які жили у лісових хащах, добре розбиралися у мистецтві, медицині, полюванні, але полюбляли розваги. На останню особливість істот натякає львівський гротескний кентавр-п’яниця.

Пам’ятник п’яничці

Тему львівських п’яничок продовжує скульптура, встановлена 2006 року на вул. Гнатюка, біля ресторану “Прага”. Міщанин із міді поєднує у собі типажі львів’янина та мешканця Праги 1920-х років. Автори пам’ятника навмисне їздили у Прагу, аби пізнати краще тамтешню алкогольну культуру. Львівський любитель випити заможний і може дозволити собі більше, ніж одну склянку чогось міцного (не важливо — пива, вина чи медовухи). 

comments powered by HyperComments