На Львівщині вперше на рівні села запровадили прогресивну європейську практику (ФОТО)

Олег Довганик  |  Середа, 28 грудня 2016, 14:17
У Давидові прийняли громадський бюджет
На Львівщині вперше на рівні села запровадили прогресивну європейську практику (ФОТО)
На сесії Давидівської сільської ради було прийняте одне з ключових рішень, яке не тільки закріплює і так передбачені права громадян, але й впроваджує реальні механізми участі громадськості у процесі прийняття рішень на місцевому рівні. Насправді це революційний крок , який показав ефективність міжсекторальної співпраці влади та громадського сектору.
 
Далеко не кожен обласний центр може продемонструвати такі результати: прийняті документи, які регламентують порядок проведення загальних зборів, місцевих ініціатив, громадських слухань (відтепер є чітко прописаних механізм, щоб ініціювати вирішення конкретних питань/ проблем , що дасть можливість уникнути спекуляцій тоді, коли думка громадськості має бути врахована ( до цього часу особливо ніхто і не задумувався над тим, щоб збирати людей для вирішення конкретних питань). А далі - ключове: бюджет участі у Давидові, що є прецедентом на рівні не лише району, а й області та країни загалом.
 
 
З наступного року у бюджеті громади буде передбачено 200 000 грн. на громадські ініціативи і вже громада , шляхом голосування, буде вирішувати, як ними розпоряджатися (люди подаватимуть свої проблеми, описані у проектах/плані їх вирішення). Відразу повідомляємо, що відповідно до ч. 8 ст. 8. ЗУ "Про добровільне об'єднання територіальних громад", після припинення повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об’єдналися, їхніх виконавчих комітетів, сільського голови, який одноособово виконував функції виконавчого органу сільської ради територіальної громади, що увійшла до об’єднаної територіальної громади, видані ними нормативно-правові акти, невиконані акти індивідуальної дії зберігають чинність на відповідних територіях та для відповідних осіб".
 
А тому розроблені та прийняті документи поширюватимуться на всю об'єднану територіальну громаду. Розробка документів відбувалася експертами ГО "Центр просвітництва та розвитку людини" в рамках діяльності Центру активності громади, що створений за підтримки МФ "Відродження".
comments powered by HyperComments