Антикорупційна дилема "Свободи", або кому дорожча земля раво-руська?

Олекса Олич  |  П'ятниця, 2 серпня 2013, 12:55
Інколи події, які відбуваються у невеликих містечках, є доволі цікавими для значно ширшого кола громадськості. Особливо, коли туди вплутані такі явища як корупція, популярна опозиційна партія тощо. Отож, Львівщина, Жовківський район, місто Рава-Руська.
Антикорупційна дилема "Свободи", або кому дорожча земля раво-руська?

Ще 4 липня в приміщенні Рава-Руської міської ради міліціонери затримали секретаря ради, депутата від ВО «Свобода» Любомира Кашубу. Зовсім не за політичну діяльність чи ідеологічні вподобання, а при отриманні грошової винагороди (хабара) у розмірі 1000 доларів за сприяння у вирішенні земельних питань. Затриманий, не знайшовши жодних «політичних» пояснень свого вчинку, визнав свою провину. Як кажуть офіційною мовою – «тривають слідчі дії згідно нового Кримінально-процесуального Кодексу».

Звичайно, черговий скандал зі своїм однопартійцем для «Свободи» - неприємна подія. Адже, як відомо, крадуть та хабарі беруть представники влади, члени та прихильники Партії регіонів, але аж ніяк не опозиційної, тим більше – націоналістичної політсили. Тому вже наступного дня, 5 липня, на засіданні Політради Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Кашубу з партії виключено і депутатського мандата позбавлено.

Тим часом ухвалами Галицького районного суду міста Львова Любомирові Кашубі було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на два місяці. А 19 липня слідчий суддя згаданого суду видав ухвалу, відповідно до якої, згідно з вимогами ст. 157 КПК України, депутати Рава-Руської міської ради повинні прийняти рішення щодо відсторонення Кашуби від посади секретаря ради.

Зі сторони міського голови Рава-Руської Ірини Верещук логічним кроком стало скликання сесії міськради, щоби усунути Кашубу і обрати тимчасово на посаду іншу людину. 30 липня депутати зібралися – але не всі, лише 13 з 16 необхідних для кворуму. Забракло, отже, всього трійки умандатованих представників місцевої громади. Всяке буває, усі ми люди. Але, виявляється, на сесію не прибули в повному складі саме представники «Свободи» (яких у міськраді найбільше, 13 з 30 депутатів). В результаті позачергова сесія не відбулася і питання розглянути не вдалося.

Голова фракції «Свободи» Микола Зінько пізніше пояснив таку поведінку: позачергову сесію було скликано з порушенням регламенту міської ради та законодавства, тому що депутатів належно не поінформували про скликання сесії і не надали проектів рішень. Тому «свободівці» не можуть дозволити собі погодитися на порушення регламенту та законодавства і брати участь в нелегітимній сесії. Що аніскілечки не означає, що вони збираються «відбілювати» свого вже колишнього однопартійця.

Така програма: Бог  землю дає, а секретар її продає?

grim.in.ua

Що у розумінні головного «свободівця» міської ради «належно не поінформували» - не зрозуміло, адже інші депутати виявилися поінформованими і майже всі відчували обов’язок і знайшли потребу на сесію прийти. Що стосується проектів рішень, то їхнє неналежне чи невчасне готування є поганою традицією більшості органів місцевого самоврядування. І якщо використовувати це як привід не приходити на сесію, тоді місцеві ради здебільшого взагалі припинять свою діяльність, віддавши всю владу головам держадміністрацій. Але навряд чи про саме такий сценарій мріють представники партії, яка має перевагу практично у всіх місцевих радах Галичини, і, відповідно, складні стосунки з головами місцевих адміністрацій.

Інших причин такої поведінки не так вже й багато. Можливо, це був такий натяк, що без секретаря-«свободівця» тепер і сесію підготувати нормально не можуть. Можливо, спроба влаштувати перевибори - якщо не вдасться зібрати позачергову сесію вдруге, відсторонити теперішнього і обрати нового секретаря, Рава-Руська міська рада може бути розпущеною, як недієздатна. Адже посада секретаря доволі важлива, включно з тим, щоб саме він повинен виконувати обов’язки міського голови за його умов, що той сам цього робити не може.

Але існує ще одна версія. Актуальною проблемою для міста Рава-Руська (і не тільки для нього) є розподіл та надання у власність земельних ділянок під індивідуальне будівництва та виготовлення документації на них (сфера, на якій саме й спіймався Ярослав Кашуба).

Можливо, у когось ще залишилися незавершеними певні справи, які варто «закрити» до того моменту, як Кашуба офіційно буде позбавлений статусу секретаря міськради, хоч би й «заднім числом»? Чому б ні – чиновники ще й не таке утнути вміють.

Кому яка версія більше до вподоби – кожен обиратиме самостійно.

 

comments powered by HyperComments