Магдебурзьке право для місцевих громад: Реформа самоврядування 2013 у Львові

Оля Юречко  |  П'ятниця, 12 липня 2013, 13:17
«Реформа місцевого самоврядування в Україні – це не ініціатива влади, а потреба дня ініційована самим населенням», - так на прес-конференції, присвяченій темі «Реформа місцевого самоврядування 2013: співпраця Уряду, ПРООН та міських рад» зазначила керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України Марина Ставнійчук.

У прес-конференції також взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, Постійний Представник ПРООН в Україні, координатор системи ООН Алессандра Тісо  та  директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані.

За словами пані Ставнійчук, головна мета потенційної реформи – досягнення самоврядування місцевих громад і спроможність їх самих забезпечувати свої потреби з мінімальною підтримкою держави. Європейський підхід, пов'язаний з пошуками власних ресурсів Львів вже запозичив, так само це повинні зробити й інші міста України.

«Пріоритетним для Львова є відкритість у прямому і переносному розумінні? – зазначив А. Садовий. – У нас є вільний вхід у органи влади, відбувається співпраця населення, влади, громад, бо завданням муніципалітету є спрощення життя, мінімізація бюрократії і доступність інформації».

У свою чергу Алессандра Тісо зазначила, що їй імпонує розуміння і підтримка Львовом тих європейських тенденцій, що спрямовані на розвиток міста та самоврядування громад. «У Львові існує підтримка з боку влади та координація її роботи з населенням. З точки зору ПРООН, розвиток демократії із залученням місцевих громад є першочерговим пріоритетом, тому співпраця кожного учасника громади несе залучення нових ідей, нових концепцій і навіть фінансових ресурсів для розвитку муніципального управління», - підкреслила пані Тіссо.

Нагадаємо, що проект Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» був започаткований у квітні 2004 року з метою сприяння демократичному врядуванню та покращенню якості життя у містах України.

Проект працює на національному, муніципальному рівнях та рівні громад. Донорами проекту стали Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, Посольство Королівства Норвегія в Україні та Уряд Канади.

comments powered by HyperComments