Дрімуче середньовіччя в сучасному Львові. Виявляється, діти-мауглі у 21 столітті – це не казки, а страшна реальність

Юлія Миколишин  |  Понеділок, 8 липня 2013, 14:43
У Львові прокурорська перевірка виявила двох неповнолітніх дітей, яких батьки довели до інвалідності. Двоє хлопчиків 15 і 6 років майже ніколи не бували на вулиці, жодних навчальних закладів ніколи не відвідували. Діти взагалі не уміють ходити та розмовляти. Як з'ясувалось, бідолахи постійно хворіли і голодували. Батьки перетворили власних дітей фактично на "рослини".

 Сусіди кажуть, дітей ніколи не бачили, бо батьки просто на просто не випускали їх на вулицю. По суті, вони не вміють ходити, не розмовляють, що вже й говорити про читати та писати. Сердешні  весь час сиділи у чотирьох стінах у повній антисанітарії, смороді та голоді.  Протягом багатьох років цим дітям не надавалась ніяка медична допомога, протягом багатьох років ці діти не перебували на будь-якому обліку і їхні батьки не отримували будь-яких матеріальних соціальних допомоги.

«Батьки алкоголіки, дітьми не займалися, не виховували. Вони тут живуть  з 2001 року. Як вони переселилися, то старшого хлопчика Любчика ми на вулиці бачили рази три. Він там сидів як в тюрмі, і то в тюрмі людей виводять на прогулянку, а їхній меншенький хлопчик народився у 2007 році, він не бачив ні сонця, ні повітря. Ми казали  дільничному лікарю, я особисто казала - робіть щось», - розповідає про соціально-атрофовану сім’ю сусідка Світлана Трофімова. Жінка каже, що неодноразово сусіди говорили з батьками, мовляв, випустіть дітей погуляти, на сонце, на свіже повітря, однак ті постійно відхрещувались.

За словами очевидців життя диво-сімейки, мама дітей теж на вулицю не виходила. До себе в хату нікого не пускала. Занедбаних і скалічених дітей виявила перевірка прокуратури. Вони шукали  дітей, які не ходять до школи і натрапили на двох  «мауглі».

tsn.ua

Дітей забрали від горе-батьків. Зараз їх відгодовують у дитячій лікарні. Тутешні медики кажуть -  були шоковані побачивши хлопчиків. «Давненько ми такого не бачили, ще десь на початку своєї професійної кар’єри я щось побідне бачив в глухих Волинських селах. Діти не доглянуті, з ознаками педикульозу, тобто вошивістю, діти мали залишки корости, діти не до харчовані. Окрім того, в них є дуже обмежений рух у всіх суглобах, внаслідок тривалого знерухомлення, у цих дітей атрофія м’язів, вони не розмовляють, вони не ходять, намагаються повзати, сідають, самостійно не їдять - ми їх годуємо», - розповідає про стан діток  головний лікар  Львівської міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт.

Що ж до так званих батьків, то попри їхню, м’яко кажучи дивакуватість, і батько, і мати юридично грамотні, знають свої права. «Мама має вищу освіту, закінчила комерційну академію, батько на перший погляд зловживає алкоголем, але за нашими даними займається підприємницькою діяльністю, торгує на одному з львівських ринків. Батьки, попри усе, юридично грамотні, відмовились надавати будь які свідчення чи пояснення з даного приводу», - зазначає прокурор Личаківського району Львова Назарій Степанчак. Він також повідомив, що проти батьків прокуратура відкрила кримінальне провадження. За злісний недогляд дітей їм  загрожує до 5 років позбавлення волі.

Паралельно із прокуратурою, своє розслідування розпочала і Львівська міська рада, аби з’ясувати, хто винен у тому, що батьки довели своїх дітей до такого стану. Так, під підозрою у профнепридатності опинилась низка посадових осіб. Серед них – дільничний педіатр, сімейний лікар, освітяни та дільничний міліції.

 

comments powered by HyperComments