Іван Труш - Сергій Васильківський: "Українська доля" простяглась між музеями Харкова та Львова

П'ятниця, 24 травня 2013, 16:39
24 травня в Харківському художньому музеї відкрився виставковий проект «Малярські елегії українського неоромантика». Харків'яни мають змогу до 8 серпня побачити твори Івана Труша з колекції Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького, які експонуються в рамках проекту «Музей-гість».

Навзамін 31 травня 2013 року в Національному музеї ім. Андрея Шептицького у Львові буде відкрито виставку «С.Васильківський. Українська доля Дикого поля» із колекції Харківського художнього музею. Обидва музеї, які «гостюють» один в одного, мають у своїх зібраннях роботи цих митців. Але тільки цей безпрецедентний в історії обох музеїв проект дає змогу повною мірою ознайомитися з творчістю провідних пейзажистів наших регіонів.

Мета проекту – розгорнути в усій повноті багатство жанрово-тематичної палітри у творчості Івана Труша, а також з позицій сьогодення задекларувати значимість індивідуальності художника як знакової постаті в історії українського мистецтва кінця ХІХ – першої третини ХХ століття.

Іван Труш у роки навчання в Краківській академії мистецтв

Виставка, візуальний ряд якої презентують 80 робіт, покликана привернути увагу харківського глядача до виняткового обдарування маляра-артиста, котрий на початку ХХ ст. привніс у духовно-культурне середовище краю струмінь модерних західноєвропейських течій, надавши їм у своїх творах виразного національного забарвлення.
 

comments powered by HyperComments