До Львова з’їхались найкращі майстри струнних музичних інструментів

Юлія Миколишин  |  Неділя, 12 травня 2013, 08:32
Цього тижня до Львова завітали найкращі майстри музичних інструментів зі всієї України і не тільки. Побачити їх витвори, послухати і випробувати їх зможе кожен, хто завітає впродовж трьох днів до Палацу мистецтв. А ще взяти участь у скрипковому батлі – вибрати інструмент з найкращим звучанням та послухати музичні твори у виконанні знаних музикантів.

Два десятки найкращих майстрів зі всієї України привезли на виставку свої  витвори. Серед них – митці з Криму, Києва, проте найбільше із Західної України. Адже саме в Карпатах ростуть смереки та явори, з яких і роблять такі скрипки.

Роман Шмігельський створює музичні інструменти вже 40 років. За цей час світом розійшлося понад сотня його скрипок, чимало альтів та віолончелей. Кожна з них має свою історію. І кожна зроблена з матеріалу, який майстер заготував ще тридцять років тому. Каже - до вибору дерева для інструмента треба підходити дуже ретельно. Воно повинно бути акустичним. А ще – красивим. Знайти таке – нелегка справа. З тисяч смерек лише одна підійде для створення інструменту. Явори теж вибирає лише найвищої якості.

Добре зроблений інструмент, каже майстер, може служити музикантам кілька століть. І з роками не втрачати свого чарівного голосу. Згадує, як колись тримав у руках скрипку Страдиварі. Емоції від цієї зустрічі не тьмяніють  вже десятиліттями.

Організатор виставки Остап Шутко,  каже, що такі виставки є надзвичайно важливими як для майстрів так і для музикантів. Адже тут можна кожен інструмент попробувати, послухати, порівняти у звучанні. А ще домовитись з майстром про придбання чи то скрипки чи акордеона. Окрім українських митців, до Львова приїхали ще й  дві знані майстрині з Польщі – Данута і Аніта Павліковські, які належать до родини найвідомішого польського майстра Яна Павліковського. Завітали також гості зі Словаччини.  Проте, переконує організатор, наші майстри нічим не поступаються закордонним.

Організатори виставки тішитимуть відвідувачів і скрипковими батлами. Щовечора у залі Палацу мистецтв відбуватимуть змагання інструментів. Голосуванням присутні визначатимуть скрипку з найкращим звучанням.


comments powered by HyperComments