«Шеврон» vs депутати Львівської обласної ради. Дискусії тривають, проте угоди ще ніхто не бачив

Юлія Миколишин  |  Субота, 20 квітня 2013, 13:50
Інвестори переконують, екологи та науковці пручаються. Так коротко можна охарактеризувати чергові перемовини між компанією «Шеврон» та громадськістю Львова, що пройшли 17 квітня. Іноземці кажуть — у видобуток сланцевого газу на Львівщині готові інвестувати сотні мільйонів доларів, а це - розвиток інфраструктури та створення нових робочих місць. Натомість, за словами депутатів Львівської облради, допоки вони не побачать угоди між інвесторами та урядом, а відтак, усіх подробиць проекту, ні про яку розробку родовищ мова йти не може.

Щоб переконати учасників діалогу у перевагах видобутку сланцевого газу, регіональний менеджер «Шеврон» Пітер Кларк продемонстрував досвід роботи компанії в інших країнах світу. Як приклад він навів США та штат Пенсильванія. За словами потенційного інвестора, і ландшафт, і зайнятість населення там відповідають Україні. Домінуючими галузями є сільське господарство та туризм, однак, це не завадило «Шеврону» успішно розпочати видобуток сланцю. Жодного негативного впливу на екологію, переконує Пітер Кларк, немає.

«Ми будемо дотримуватися усіх місцевих норм та стандартів і, звичайно, що ми завжди дотримуємося внутрішніх стандартів та вимог компанії «Шеврон», які є однаковими для усіх територій, на яких працює компанія. Компанія «Шеврон» як міжнародна глобальна компанія завжди бережно ставиться до захисту своєї репутації і головним у захисті репутації – це безпечна діяльність», - наголосив Кларк. Він також додав - щоб розпочати видобуток сланцевого газу на території Львівщини компанія готова ризикувати власними коштами. Йдеться про мільйони доларів інвестованих у розвідку родовищ, тож якщо очікування не підтвердяться і ділянка не матиме достатніх запасів сланцю, то «Шеврон» втратить величезну суму коштів.

Натомість голова Львівської обласної ради Петро Колодій зазначив - навіть готовність іноземців йти на фінансовий ризик  позиції депутатського корпусу не змінить.

«Сьогодні незрозумілі все-таки депутатам ризики, які несе видобуток сланцевого газу, а також – одне з болючих питань, про які я сьогодні говорив – до Львівської обласної ради не надходило проекту угоди. Сьогодні мала би відбуватися конференція – угода і ризики. Ми не маємо угоди, а ризики мабуть будуть сьогодні проговорені», - сказав Петро Колодій. Насамперед, зазначив він, депутатам Львівської облради необхідно вивчити проект угоди, яка мала б бути підписана між інвесторами та урядом. Уже тоді можна буде говорити про подальші реальні кроки.   

comments powered by HyperComments