Театр абсурду по-українськи. В очікуванні відставки

Остап Нетахата  |  Середа, 4 грудня 2013, 21:02
Люди, котрі спочатку виходили на Євромайдани, тепер вже вимагають відставки уряду і президента. Поштовхом до такої трансформації став розгін мирної акції на майдані Незалежності. Як це оцінують представники влади, і на кого розраховані такі оцінки. Спробуємо розібратися у цій статті.
Театр абсурду по-українськи. В очікуванні відставки

Фото: //news.liga.net

Перед самітом у Вільнюсі Віктор Янукович зустрівся із журналістами центральних телеканалів і дав розгорнуте інтерв’ю щодо подій, що розвивалися в країні. На той час люди вийшли на майдани майже у всіх обласних центрах України. Вони висловлювалися за європейську інтеграцію країни і вимагали від очільника держави підписати угоду про Асоціацію. На зустрічі із журналістами Президент навіть поаплодував усім, хто вийшов на майдани. Також він зазначив, що Україна не змінює свого стратегічного курсу.

Згодом Віктор Федорович поїхав у Вільнюс, але не зважаючи на протести громадян нічого не підписав. На саміті європейські лідери відреагували на таку заяву стримано й наголосили, що «двері для України залишаються відчиненими». Після такого розуміння втрачати яку-не-яку комунікацію із Заходом було б зовсім безглуздо. В той же час потрібно було вирішувати ситуацію з мітингувальниками, які продовжували висловлювати протест. Про це попіклувався «Беркут» і в ніч з 29 на 30 листопада жорстоко розігнав усіх, хто залишився чергувати на майдані Незалежності.

Проаналізуємо цей випадок. Для чого це потрібно? Офіційне пояснення – щоб встановити «йолку» і ковзанку. Але спробуємо поглянути трохи глибше. За класичним сценарієм, авторитарний режим має показати свою силу. І саме таким способом, яким «беркутівці» прибрали людей, було продемонстровано силу авторитарної влади. Після такого чиновники розраховувала на те, що люди розійдуться по домівках. І наступного разу, коли постане питання виходити на майдан чи ні, кожен буде зважати на ті події. І як наслідок, під страхом отримати побої від правоохоронців, не вийде на майбутні протести. Одним словом, розраховано було це на те, щоб залякати людей.

Фото: //censor.net.ua

Звичайно, приховати жорстокість, коли кожен має мобільний телефон з можливістю фільмування, і коли на вулицях десятки операторів та фотокореспондентів, не можливо. Як наслідок, не лише вся країна, а й увесь світ дізнався про нелюдську жорстокість, що продемонстрували працівники «Беркуту». І як наслідок, в української і світової спільноти, постало питання «Що сталося?» Владі необхідно було на це миттєво реагувати.

Нормальною реакцією на такі події, було б наступного ранку оголосити про відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Натомість ці події «глибоко обурили» українського Президента. Він на своєму сайті розмістив заяву такого змісту:

«Я глибоко обурений тими подіями, які відбулися вночі на Майдані Незалежності.

Я засуджую дії, які призвели до силового протистояння та страждань людей.

Кілька днів тому я перед усією країною заявив про підтримку громадянських ненасильницьких акцій. 

Ті, хто не почули слова Конституції та Президента і своїми рішеннями та діями спровокували конфлікт на Майдані, – будуть покарані».

Водночас така заява розрахована на іноземних представників, які спостерігають за ситуацією в Україні. Тому українцеві важко зрозуміти, як президент, який сформував свій уряд і є очільником силових структур країни не знає, що роблять його підопічні. І вони ще тільки, як часто говорить на своїх прес-конференціях Олег Блохін, «будуть розбиратися».

Парадокс у тому, що «розбиратися» будуть ті, хто це санкціонував. Тобто влада віддала наказ жорстоко розігнати майдан і тепер буде сама себе за це ж карати. Смішно, чи не так?..

Щоб об’єктивнішим був наш погляд, розглянемо ще один момент стосовно жорстокості «Беркута». Міністерство внутрішніх справ заявою свого очільника Віталія Захарченка прокоментувало, що мітингарі самі спровокували працівників «Беркута» на таку жорстокість. У нормальної людини подібна заява викличе іронічну посмішку. Чому? Спробуємо знайти відповідь, звернувшись до логіки та здорового глузду.

Провокацією для правоохоронців стало те, що мітингувальники кидали у підрозділи «Беркута» «яйця і горошок». Можна зрозуміти, якби подібне сталося між угрупуваннями футбольних фанатів різних команд. Такі люди побилися б між собою й розійшлися. Очевидно, що працівники спецпідрозділів – це не просто емоційно неврівноважені люди. Так, вони такі ж Homo Sapiens у класифікації, як і ті, хто на майдані. Та все ж, вони проходять певну підготовку. І найперше, їх навчають дисципліни, діяти чітко згідно наказу і не піддаватися емоціям. Чи можна таких людей спровокувати на жорстокість «горошком і яйцями»? Неодноразово транслювали в ефірі запис, на якому чітко чутно «[такая-то] рота сюда!» Тобто перегрупування однієї роти «Беркуту» на іншу частину майдану. Хіба це схоже на людей, яких спровокували і вони в стані афекту жорстоко б’ють. Викликає посмішку, чи не так?..

                             Владислав Лук'янов: "Потрібен осуд? Ось він, є осуд!" Фото: //radiosvoboda.org

Влада такі дії засудила.Провладні депутати такі дії засудили. Звичайно, що всі ці заяви розраховані на іноземних дипломатів. Не більше. Промовистим доказом цього є випадкова фраза депутата фракції «Партія Регіонів» Владислава Лук’янова в ефірі «Громадське.ТВ». Зокрема, він сказав, що «потрібне засудження [дій «Беркута»]? То ось, воно є». Після таких слів багато чого стає зрозуміло.

Яскраво демонструють справжню позицію влади до всіх протестів не заяви, а дії виконавчої влади. Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив, що уряд працює у звичайному режимі, й жодних збоїв немає. Тобто протестувальники ні на що не впливають. Влада їх просто не помічає. Президент з чистим сумлінням поїхав до комуністичного Китаю. Для нього у країні нічого важливого і надзвичайного не відбувається.

Вже чотири дні пройшло після розгону Майдану. Кого із правоохоронців покарали чи хоча б якісь кроки зробили у цьому напрямку? Невже немає списків підрозділів, що діяли у ніч із 29 на 30 листопада? Чи у спецпідрозділах діють анонімно? Абсурд! Влада покарає сама себе? Абсурд! Влада добровільно піде у відставку? Абсурд! Ласкаво просимо в театр Абсурду!

comments powered by HyperComments