Ів Аньєс повчав українських студентів та спілкувався із львів'янами

Наталя Істоміна  |  Четвер, 14 листопада 2013, 22:31
До Львова завітала зірка французької журналістики – Ів Аньєс. Репортер прибув на запрошення Школи журналістики Українського католицького університету (УКУ) та за підтримки Французького інституту. Вранці журналіст зустрівся зі студентами, а ввечері - з львів'янами у книгарні „Є”, щоб порозмовляти.
Ів Аньєс повчав українських студентів та спілкувався із львів'янами

    Ів Аньєс розповів львів'янам про те, що Французька революція була поштовхом, щоб журналізм у Франції пожвавився. Практично всі революціонери були політичними діячами і журналістами водночас. Вплив політики на журналізм і зараз відчутний. Багато політиків були журналістами. До прикладу прем'єр-міністр, який здобув перемогу в 1918 році, був журналістом.

    „Журналістика від самого початку зазнала впливу літератури. Багато французьких письменників були ще й журналістами, наприклад, Еміль Золя. Отже, можна сказати, що журналісти у Франції мають два великих підґрунтя. Це політика і література. Цікаво, що з цього поєднання випливає егоцентризм” – зазначив репортер.

    Ів Аньєс вважає наші часи періодом великого розвитку, еволюції і неоднозначної ситуації. Ця складність має дві причини. Перша полягає в тому, що відбулася економічна криза у 2008 році. Кількість реклами у ЗМІ зменшилася. Друга причина в тому, що ми переживаємо інтернет-революцію. Це дуже потужний інструмент у напрямку медіатизації нашого суспільства. Інтернет повністю змінює друковану пресу. Тим не менше, жоден засіб масової інформації не скасував попередній. „Радіо, яке зазнало розвитку на початку XX ст. не відмінило друковану пресу. Телебачення, відповідно, не скасувало радіо і друковану пресу. Проте, немає жодного сумніву в тому, що майбутнє за інтернетом” –  так вважає французький журналіст.

    „В Африці головним засобом інформації є радіо. Можна сказати, що майбутнє за інтернетом навіть в Африці. Інтернет є майбутнім для Африки, і для більш розвинутих країн” – висловив доволі несподівану думку репортер.

    Ів Аньєс розповідає, що один із недоліків французької журналістики від самого початку – це не тільки інформування, але і переконування в чомусь, коментарі.

Фото: book-ye.com.ua

comments powered by HyperComments