Корупція по-львівськи: обласний та міський рівні

Олекса Олич  |  Четвер, 7 листопада 2013, 16:59
Свого часу, розлючений безуспішною боротьбою зі всемогутньою московською корупцією, цар Петро І в безсилій люті наказав страчувати кожного, хто вкраде більше, ніж коштує мотузка, на якій його можна повісити. Тоді генерал-прокурор Павло Ягужинський наважився заперечити: «Всемилостивий Государю, невже ти хочеш залишитися імператором один, без служителів і підданих? Всі ми крадемо, з тією лише відмінністю, що один більше і помітніше, ніж інший».
Корупція по-львівськи: обласний та міський рівні

Той  «мотузковий» указ підписаний так і не був, а корупція в Росії як процвітала, так і процвітає.

Здавалося б, Львову пощастило, у порівнянні з більшістю інших українських міст, він недовго перебував під згубним впливом російської бюрократії (якісь півроку на початку І світової війни), а потім від 1939 року – вже під її радянським різновидом. Але місцеві чиновники зуміли швидко перейняли всі її найнегативніші риси. А тому, лишень куди у Львів не поткнися з перевіркою, в якийсь чиновницький кабінет, так і голова обертом йде від корупційного аромату.

1 листопада Департамент житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації за результатами відкритих торгів акцептував пропозиції трьох фірм на закупівлю вугілля для закладів освіти, охорони здоров‘я та соціального захисту області. Серед усіх пропозицій чиновники обрали ті, які пропонують найвищі ціни на паливо. Згідно з річним планом на 2013 рік, на закупівлю вугілля передбачено 7 мільйонів 629,1 тисяч гривень. За результатами цілковито об’єктивної та чесної роботи «тендерників» сума закупівлі може скласти понад 10 мільйонів. Чому ж так?

Голова тендерного комітету Андрій Бубнюк пояснив, що в тендері брало участь 14 учасників, і комітет вивчав надані ними матеріали, зокрема, на предмет відповідності документації до вимог. Так от, частина з них вимогам не відповідала. Відтак, тендер на постачання вугілля для департаменту ЖКГ ЛОДА виграли підприємства, які пропонували його за найвищими цінами – зате документи у них виявилися підготовані взірцево. Якось так сталося… Проте «тендерники» діяли суворо у відповідності з вимогами чинного законодавства (принаймні, в ділянці документообігу – факт). Хто б переймався кількома зайвими мільйонами з держбюджету, той думав би про те, як би скасувати тендер, оголосити новий та й допомогти підприємствам, які пропонують значно нижчі ціни, з правильним та своєчасним оформленням документів… Натомість, цинізм голови комітету Андрія Бубнюка сягнув таких вершин, що у протоколі засідання комітету, який опубліковано на сайті "Вісника державних закупівель" окремо зафіксовано пропозицію бюджетним установам області зменшити кількість замовлення на вугілля або збільшити обсяги фінансування. Без коментарів.

Олексій Шалайський, головний редактор видання «Наші Гроші», яке  відслідковує тендерні процедури, не втратив нагоди компетентно пояснити львівській громаді, що саме посилання на неналежне оформлення документів найчастіше використовується при організації махінацій з тендерами. Дуже часто вимагають завелику кількість довідок, оформлених дуже специфічним способом, так, що виконати всі їхні умови дуже важко. Часто тендер переносять таким чином, щоб деякі довідки стали недійсними, адже термін дії деяких з них всього лиш 5-7 днів. При цьому при перевірках Державною фінансовою інспекцією проведених тендерів все частіше з’ясовується, що й переможці часто надають неповну або не оформлену належним чином документацію. Що не перешкоджає чиновникам визнати їх переможцями, а «сторонніх» просто відсіяти за наявності в документації навіть значно менших помилок. Львів’яни це почули. Чи спіткає перевірка Андрія Бубнюка, і чи буде його діяльність предметом зацікавлення прокуратури, поки що невідомо.

А тим часом Державна фінансова інспекція у Львівській області провела чергову ревізію, цього разу - діяльності Управління капітального будівництва Львівської міської ради. І назбирала там ознак фінансових порушень на загальну суму понад 1,2 мільйона гривень. Якщо за результатами досудового розслідування збитки будуть підтверджені, візьмуться за поки що добропорядних чиновників, яким доведеться все це відшкодовувати. А в гіршому випадку ще «відсиджувати».

Наразі прокуратура ініціювала початок розслідування за фактом зловживань, які призвели до розтрати 320 тисяч гривень з міського бюджету. Йдеться про кошти, які виплатили підрядникам за виконані в 2011-2012 роках роботи з ремонту та реконструкції вулично-шляхової мережі Львова.

Гроші тут?

//vgolos.com.ua

Дороги тоді сяк-так ніби й відремонтували, але обсяг та вартість виконаних робіт, як виявилося, були завищені. Відтак за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Управління капітального будівництва міської ради тепер займається прокуратура Львова.

  

comments powered by HyperComments