Воєнний стан і мобілізацію в Україні продовжать на три місяці

Четвер, 19 травня 2022, 11:15
Основна причина продовження воєнного стану і мобілізації одразу на три місяці - контрнаступ потребує більше часу, а ніж оборона
Воєнний стан і мобілізацію в Україні продовжать на три місяці

Як відомо, Володимир Зеленський ініціює продовження воєнного стану та мобілізації в Україні одразу на три місяці. Представник Президента в Конституційному Суді, нардеп Федір Веніславський пояснив, чим керувався Президент, висуваючи таку пропозицію. За словами Веніславського, контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона. Про це він повідомив під час телемарафону, цитує пресслужба «Слуги народу».

Водночас Веніславський зазначив, що Рада може в будь-який момент скасувати воєнний стан.

«З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо», – сказав він.

За його словами, є ще і юридична складова такого рішення. Коли президент вводить правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану.

Зауважимо, що радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович днями заявляв, що Україна може перейти до т.зв. "диференційованої" мобілізації. Сам Арестович сказав, що він є прихильником саме такої мобілізації,  коли у ЗСУ беруть не всіх підряд, а лише добре підготовлених професійно і фізично, а також мотивованих громадян. В армії, що складається з мотивованих професіоналів, набагато більше шансів виграти будь-яку битву, ніж у війська, поспіхом зібраного з кого завгодно.

"Я принциповий прихильник диференційованої мобілізації. Перегинів у нас вистачає, починаючи від того, що хворих призивають, а тих, кого треба – не призивають, і закінчуючи тим, що не дають виїжджати тим, кого можна було б випустити", – заявив Олексій Арестович.

comments powered by HyperComments