ЗСУ як УГА, Ердоган мов Бартелемі: про що домовились у Потоцьких?

Ростислав Касьяненко  |  Четвер, 18 серпня 2022, 19:02
Палац Потоцьких із найстарішою іконою Львова. Колишній РАЦС (за часів совєтів), потім — Галерея мистецтв.
ЗСУ як УГА, Ердоган мов Бартелемі: про що домовились у Потоцьких?

Свого часу — резиденція місії Жозефа Бартелемі, французького генерала Антанти, який 24 лютого 1919 року затвердив тут західний кордон Західноукраїнської Народної Республіки. На настійливі вимоги місії Антанти було укладено перемир'я та припинення воєнних дій, що вступило в силу з ранку 25 лютого, зупинивши успішний наступ українських військ в ході Вовчухівськоі операції.

Умови перемир'я були відверто невигідні для УГА та згіршували становище ЗУНР. Українська делегація — Осип Бурачинський, Степан Витвицький та Михайло Лозинський — остаточно відкинула пропозиції місії Бертелемі; військові дії на українсько-польському фронті відновилися.

У ніч на 1 березня командування УГА остаточно скасувало домовленість по припиненню вогню. На це місія Бертелемі висунула новий ультиматум та 2 березня нарешті полишила Львів.

Цікаво, чи історія повториться? Навряд, щоб призначаючи перемовини саме ТУТ, українська сторона не знала про ці обставини. Ну, принаймні Вікіпедію наш Гетьман читає?

P.S. Головне, щоб наприкінці саміту, коли перейдуть до обговорення продовольчих питань, на Палац не впав збитий російський літак — як Едвард Ґрейвс у листопаді того самого 1919 року

comments powered by HyperComments