У Львові відкрили уже третій центр гемодіалізу із апаратами «штучна нирка» – у «лікарні на Топольній»

П'ятниця, 9 жовтня 2020, 18:12
До цього у Львові уже багато десятиліть працює відділення гемодіалізу на базі Львівської обласної клінічної лікарні, кілька років відкрилося друге – у лікарні імені Шептицького
У Львові відкрили уже третій центр гемодіалізу із апаратами «штучна нирка» – у «лікарні на Топольній»

Кілька днів тому в Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова почало свою роботу нове відділення нефрології та діалізу. За словами керівника Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олега Самчука, у відділенні встановлено 14 нових діалізних апаратів, відповідно це відділення зможе обслуговувати біля сотні пацієнтів. У відділенні нефрології та діалізу передбачено також 12 ліжок стаціонару для лікування пацієнтів із хворобами нирок. Сьогодні відділення нефрології та діалізу у «лікарні на Топольній» відвідав міський голова Львова Андрій Садовий, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Процедури – декілька разів в тиждень, є якісна апаратура, нова система водоочистки. Декілька місяців тому ми запустили гострий діаліз, тому для пацієнтів з нирковою недостатністю – гострою чи хронічною, є повністю весь спектр допомоги», — зазначив Олег Самчук.

Загалом на ремонти і заміну інженерних мереж у відділенні із бюджету міста Львова витратили біля 3 мільйонів гривень, а за кошти інвестора (це за словами прес-служби ЛМР біля 1 мільйона доларів США), закупили обладнання меблі та ліжка для пацієнтів.

Зазначимо, діалізна терапія (гемодіаліз) – це нирково-замісна терапія для очищення крові від токсичних речових та продуктів метаболізму. Її призначають пацієнтам із хронічною хворобою нирок, при якій втрачається здатність очищати кров. Необхідна частота проходження процедури 2 – 3 рази на тиждень. У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги встановлено обладнання компанії «Bellco» (Італія). Окрім Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова, у нашому регіоні діалізне обладнання італійської компанії «Bellco» із 2015 року встановлене у Турківскій ЦРЛ, де діаліз підпорядковано відділенню анестезіології та реанімації.

Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова– це уже третя лікарня у Львові, де працює відділення хронічного гемодіалізу:

- перше, найбільше і найстарше у Львові та Львівській області відділення хронічного гемодіалізу працює на базі Львівської обласної клінічної лікарні на вулиці Чернігівській, 7 – тут встановлено біля 40 діалізних апаратів провідних світових виробників «Fresenius» та «В. Braun» (Німеччина), окрім того впроваджено перетоніальний діаліз. Окрім цього в Львівській обласній клінічній лікарні здійснюється родинна трансплантація нирок на базі відділеннь нефрології та діалізу та судинної хірургії.

- друге відділення гемодіалізу відкрилося на базі Шпиталю імені Митрополита Андрея Шептицького влітку 2018 року. Тут встановлено діаліз не обладнання корпорації «Baxter» (США).

Зауважимо, що у Львівській області окрім Львівської обласної клінічної лікарні, Шпиталю імені Шептицького, Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова апарати  «штучна нирка» для проходження процедур гемодіалізу встановлені також у лікарнях таких міст області: Дрогобича, Червонограда, Новояворівська, Турки, Стрия, Буську, Золочева та Городку. Готується відкриття діалізних залів в Радехові.

Зазначимо, що у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова зараз функціонує біля 1000 ліжко-місць, але тут планують збільшувати їх кількість по відділеннях, в тому числі і реанімаційному. Зараз тут біля 250 ліжкомісць відведено для «ковідних» пацієнтів.

«На сьогодні в лікарні відкриті всі відділення, є нові відділення – судинна хірургія, інтервенційна радіологія, лор-відділення, тривають проекти для постановки нових КТ і МРТ, відкрите відділення гемодіалізу, навіть є дитяча кардіохірургія.

За останні 7 місяців нашої роботи прийшло 400 нових фахівців – ми запросили найкращих спеціалістів з різних областей і різних лікарень. Лікарня швидкої може навчати студентів, лікарів, може бути передовою. За останні 5 місяців сюди прийшло 120 інтернів – це найбільша кількість інтернів в Україні», – розповів Олег Самчук, керівник лікарні швидкої медичної допомоги Львова.

Фото – прес-служба Львівської міської ради

comments powered by HyperComments