На Харківщині реформують систему первинної медицини (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 29 квітня 2016, 12:42
Починається трансформація системи охорони здоров’я. В першу чергу це стосується реформації первинної медицини в Харківській області.
На Харківщині реформують систему первинної медицини (фото)

28 та 29 квітня у Харкові та Чугуєві проходить українсько-естонський круглий стіл «Дієві діалоги про первинну медицину». Під час цих заходів фахові лікарі обговорюють аспекти, цілі та проблеми трансформації первинної медицини, яка розпочнеться з міста Чугуєва.

«Харківська область протягом останніх кількох років бере активну участь в оптимізації системи охорони здоров’я, – розповів Геннадій Бондарчук, заступник Департаменту охорони здоров’я, – з 2010 по 2015 роки проводилася підготовка до формування так званих госпітальних округів. На території області було обрано 10 найсильніших лікарень, які мають найкраще обладнання, найсильніший кадровий потенціал. І на базі цих лікарень була проведена підготовка до створення так званих госпітальних округів. У нас є вже мережа учбових заходів, на базі яких ці етапи будуть проваджуватися. Побачивши, що оптимізація системи первинної допомоги необхідна, ми взяли активу участь в проекті, який запропонувала Харківська експертна група з медицини по оптимізації роботи системи первинної допомоги».

Він також зазначив, що враховуючи певні складнощі створення такої мережі у великих містах, де є велика кількість медичних закладів, було вирішено обрати для цих цілей місто Чугуїв. І на його базі запланована оптимізація системи первинної допомоги. Також експерти мають намір навчити адміністрацію центру первинної допомоги працювати в умовах оптимізації мережі, враховуючи всі наявні труднощі.

Місто Чугуїв було обране не випадково. «Нам дуже до вподоби Чугуїв, адже у громади є успішний досвід перетворення, – зазначила Олена Решетняк, член Харківської експертної груп з підтримки медичної реформи, – ми також впевнені, що знайдемо спільну мову з низкою організацій, соціальних служб, що дозволить скоріше досягнути бажаних результатів».

У межах реформування передбачена робота з медичним персоналом на всіх рівнях. Наприклад, там будуть проводитися робочі зустрічі з лікарями та впроваджуватимуться навчальні програми. «Один момент професійно-медичний, – зазначила Олена Решетняк, – як лікувати більш ефективно, як грамотно розробити локальні протоколи. У нас за цим стоїть ціла група експертів. А другий, не менш важливий аспект полягає в тому, щоб допомогти лікарю взаємодіяти з пацієнтом. Щось змінити в його сприйняття в тому, що до нього прийшли не для того, щоб лікуватись, а для того, щоб залишитись здоровим». Вона також підкреслила, що сьогодні для досягнення цих цілей вже не потрібно чекати спеціального державного урегулювання, я просто почати діяти.

comments powered by HyperComments