Три саміти Брюсселя. Поганий день для путіна чи межі можливостей Заходу

Ростислав Касьяненко, Оксана Козлова  |  П'ятниця, 25 березня 2022, 16:13
24 березня виповнився календарний місяць початку війни. Саме в цей день у Брюсселі відбулося три важливі саміти, НАТО, G7 та ЄС, на яких одним із головних було питання війни Росії проти України.
Три саміти Брюсселя. Поганий день для путіна чи межі можливостей Заходу

Хтось розраховував на те, що західні партнери нарешті виявлять залізну волю та допоможуть Україні так, як того просить Президент України Володимир Зеленський. Він уже не вимагає безпольотної зони, а говорить про системи ППО та літаки-винищувачі для захисту нашого неба.

Але західні партнери України повелися передбачувано: Альянс не планує запроваджувати миротворчу місію до України. Причина – бажання уникнути повномасштабного та прямого конфлікту з росією, що може означати початок Третьої світової війни.

Президент України Володимир Зеленський був присутній на кожному саміті, звичайно ж, дистанційно. Щоправда, він лише виступав із відеозверненням, а в обговореннях не брав участі.

Саміт НАТО

Що сказав Зеленський. Традиційно Президент України у своєму зверненні просив необмежену військову допомогу, але при цьому попросив більше не говорити, що українська армія не відповідає стандартам НАТО, оскільки ЗСУ вже показало, на що здатні наші, українські стандарти.

“У вас тисячі бойових літаків! Але нам поки що не дали жодного. Ми зверталися по танки, щоб ми могли деблокувати наші міста, які зараз гинуть: Маріуполь, Бердянськ, Мелітополь та інші. Міста, де Росія утримує у заручниках сотні тисяч людей, штучно створює голод – ні води, ні їжі, нічого там немає. У вас є щонайменше 20 тисяч танків! Україна просила процент, один відсоток усіх ваших танків! Віддати нам чи продати. Але в нас поки що немає чіткої відповіді. Це найстрашніше під час війни – не мати чітких відповідей на запити про допомогу», – сказав Володимир Зеленський.

Що відповіли у НАТО. Генсек Альянсу Єнс Столтенбрег озвучив позицію Альянсу, до якої, здається, в Україні були готові. Попри те, що Польща намагалася пролобіювати відправку миротворчої місії в Україну, це питання на саміті активно не обговорювали.

Досить категоричною була відмова щодо розміщення озброєння в Україні. У НАТО це не планують робити, бо не хочуть повномасштабної війни з Росією. “Ми обговорювали всебічні питання. Ми повинні залишатися єдиними і надавати підтримку Україні, але водночас ми маємо відповідальність зробити так, щоб цей конфлікт не став повномасштабною війною між НАТО та Росією”, – заявив Столтенберг на брифінгу.

Натомість НАТО пообіцяло “ще більше військової допомоги”, поряд із фінансовою та гуманітарною. За словами Столтенберга, буде більше допомоги у сфері кібербезпеки, допоможуть Україні захиститися проти біологічної, хімічної, радіаційних та ядерних загроз.

Звернулося НАТО безпосередньо до путіна та до влади Білорусі. У першого вимагали негайно припинити війну та вивести війська. А ось Білорусь – не бути співучасником. Звернувся Альянс і до Китаю. КНР попросили "підтримувати світовий порядок" і "утриматися від підтримки військових дій Росії та утримуватися від будь-яких дій, які допомагають Росії обходити санкції. Про це йдеться у повідомленні НАТО.

Водночас НАТО почало нарощувати свою присутність у Східній Європі – плюс 40 тисяч військовослужбовців. Там створюють багатонаціональні бойові групи – у Болгарії, Угорщині, Румунії, Словаччині. Роблять це для зміцнення "готових сил та засобів, необхідних для забезпечення надійного стримування та оборони".

Як пише DW, водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон кажуть, що крім загального курсу НАТО є рішення, які країни ухвалюють індивідуально.

За словами Шольца, свої позиції члени Альянсу переглядають чи не щодня, оскільки ситуація в Україні змінюється швидко. А Джонсон взагалі сказав, що дбатиме про те, щоб Україна отримала зброю тієї якості і в кількості, яка буде потрібна Зеленському, оскільки він захищає країну від агресивного сусіда.

Також президент США Джо Байден у Брюсселі заявив, що його країна прийме 100 тис. українців, щоб розвантажити Європу. Україні нададуть понад $1 млрд. гуманітарної допомоги. А $11 млрд. протягом п'яти років виділятимуть для пом'якшення наслідків війни. Анонсували і новий пакет санкцій для більш ніж 400 фізичних та юридичних осіб Росії.

Деякі експерти на Заході говорили, що путін робив ставку на те, що внаслідок війни з Україною Європа розсвариться зі США, і тим самим Штати втратить свої позиції лідера. Але під час саміту можна було помітити лише єдину позицію європейських лідерів та президента США Джо Байдена.

Саміт G7

Що сказав Зеленський. З "великою сімкою" Президент говорив про економіку і зробив дуже похмурі прогнози на найближче майбутнє, якщо вона не припиниться найближчим часом.

“За цією війною може прийти глобальна продовольча криза. Чим довше не буде миру на українській землі, тим менше продовольства з України отримає світовий ринок. Відтак у багатьох країнах Азії, Африки, навіть у Європі можуть виникнути надзвичайні проблеми з доступом до базових продуктів, з цінами на продовольство”, - заявив Зеленський.

Реакції G7. Думка "великої сімки" не відрізнялася від позиції членів НАТО. Лідери країн засудили росію та вимагали від неї вивести війська та військову техніку з території України.

“Ми невпинно докладатимемо зусиль, щоб притягнути президента Путіна, планувальників та прихильників цієї агресії, включаючи режим Лукашенка в Білорусі, до відповідальності за їхні діяння”, – сказано у спільній заяві G7.

Власне, там обговорювали процес застосування вже прийнятих санкцій, щоб не допустити ситуації, коли Росія може їх обійти. Але при цьому лідери "великої сімки" вирішили придивитися до транзакцій із золотом Центробанку Росії. Таким чином, вони хочуть дати по руках агресору, який може спробувати стабілізувати свою економіку. Також лідери G7 готові запроваджувати нові санкційні пакети.

Саміт ЄС

Що сказав Зеленський. Окреме звернення до членів Євросоюзу, в якому він подякував їм за блокування “Північного потоку – 2”. Але, за словами Володимира Зеленського, це зробили запізно. Тому він попросив не запізнитися із членством України в ЄС. Перейшов наш президент і на особи, тим самим позначивши країни, які й досі продовжують підігравати росії. Зокрема, він звернувся до влади Угорщини, прем'єр-міністра країни Віктора Орбана.

“Час уже вирішувати. Угорщина... я хочу зупинитись тут і бути відвертим. Один раз і назавжди. Ви маєте самі вирішити, за кого ви. Ви – суверенна держава…. Послухай, Вікторе, знаєш, що відбувається у Маріуполі? Будь ласка, якщо зможеш, сходи на свою набережну. Подивися на те взуття. І ти побачиш, як масові вбивства можуть повторюватись у світі. І це сьогодні робить Росія. Те саме взуття. У Маріуполі, там такі самі люди. Дорослі та діти. І дідусі, і бабусі. І їх там тисячі”, – сказав Зеленський і додав, що сподівається, що Німеччина також буде з Україною.

Реакція ЕС. Центральною темою саміту ЄС також стала війна в Україні. Лідери європейських країн традиційно пообіцяли підтримати нашу країну та допомогти з відновлення. Для цього там вирішили створити спеціальний трастовий фонд солідарності з Україною. Наповнювати його планують "без затримок".

Євросоюз також пообіцяв Україні безперебійне постачання газу та електрики, мовляв, синхронізація енергосистем України та Європи говорить про те, що майбутнє взаємопов'язане.

А ось влада Угорщини не змінила собі і все також не пропускатиме озброєння через свою країну. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини, мовляв, не хочуть ризикувати життям та безпекою свого народу.

Як оцінюють саміти

Як пише The Washington Post, позиція як у США, так і у Європи єдина та жорстка.

“Заяви Сполучених Штатів та їхніх союзників були покликані продемонструвати єдність демократій світу, оскільки вони чинять тиск на Москву, щоб вона припинила війну проти України. Чимало лідерів представили кризу як випробування того, чи виживуть норми миру після холодної війни“, – пише видання.

Видання Polityka також вважає, що 24 березня стало "поганим днем ​​для Путіна", оскільки той отримав збільшення контингенту НАТО біля кордонів Росії.

"Для нього це напевно - кошмарний сон, особливо якщо врахувати, що починаючи цю війну, порушуючи всі норми міжнародного права, він мав насамперед дві мети: підпорядкувати Україну і відтіснити НАТО", - пише видання.

А іспанське видання El Mundo взагалі пише, що вчорашній саміт показав, що НАТО живіше за всіх живих, при цьому там вважають, що попереду Європу чекають складні часи, але потрібно приймати цей виклик.

“Все змінилося, і сьогодні НАТО живіше, ніж будь-коли раніше, і готова захищати цінності, за які бореться Україна і через які Росія вторглася в її межі. ... Ця війна принесе ліберальним демократіям чимало нових випробувань, у яких їм доведеться довести свою рішучість – готовність жертвувати”, – сказано у статті.

Не поділяють такої бравади у Словаччині. Як пише Dennik N, в Україну хоч і поставлятимуть системи протитанкової та протиповітряної оборони, дрони, але захід так і не виконав прохання-вимогу України – винищувачі так і не поставив. Там роблять висновок, що Захід "галасливо обурюється, але ризикувати не хоче - і це "межі його можливостей".

“Ще непривабливішими стали результати зустрічі на рівні Євросоюзу. І до початку цього саміту серед глав держав та урядів країн ЄС панував розкол з питання запровадження ембарго на закупівлю енергоносіїв у Росії. Якщо прем'єр-міністр Латвії сказав про те, що ЄС має запровадити ембарго, то глава уряду Нідерландів виступив проти відмови від російських нафти та газу”, - резюмує видання.

Про повне відчуття безпорадності говорять і в Бельгії, і це почуття наростає з кожним днем. Видання Le Soir пише, що немає тенденції до якогось явного нового повороту. Мовляв, щодня Європа бачить, що відбувається в Україні. але у “віртуальному турне столицями світу”, але його прохання ніхто не задовольнив.

Частина українців розуміє, що західні партнери навряд чи стануть ще однією стороною конфлікту та підтримають у війні Україну. Пояснення прості та зрозумілі – лідери країн не хочуть приводити у свій будинок війну. Але, як би це не було сумно, вона вже прийшла до Європи, а те, що ще не постукала в їхні двері, на жаль, може бути просто питанням часу.

Слава Україні!

comments powered by HyperComments