На Львівщині на очисних спорудах будуть виробляти біогаз

Понеділок, 25 січня 2021, 17:33
Реалізація такого проекту стала можливою завдяки фінансуванню із цільового фонду «Фінляндія – Україна»
На Львівщині на очисних спорудах будуть виробляти біогаз

На Львівщині реалізують проект із виробництва біогазу на очисних спорудах – це стало можливим тому, що Львівська обласна державна адміністрація стала переможцем конкурсу проекту міжнародної технічної допомоги, який фінансується цільовим фондом «Фінляндія-Україна». В межах проєкту передбачене виготовлення техніко-економічного обгрунтування для будівництва станції переробки біопалива (біогазу) на території Львівської області. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Сьогодні, 25 січня 2021 року Львівська ОДА провела онлайн-зустріч щодо стану реалізації «дорожньої карти» проекту. Затверджено заявку на реалізацію, отож експерти уже почали роботу над звітом. Участь в онлайн-зустрічі взяли представники фонду «Фінляндія – Україна», а також таких структур. як НЕФКО та Держенергоефективності.

«Ми розглядаємо цей проєкт як один зі складових інструментів в частині забезпечення ефективного енергетичного використання. Без сумніву, важлива і екологічна  складова. Ми готові до взаємодії та співпраці задля ефективної реалізації вказаного проєкту», – зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

Фінські експерти проведуть оцінку наявних очисних споруд на предмет визначення потенціалу виробництва біогазу (енергії) з біологічних відходів. Загалом оцінку дадуть майже по 30-ти об’єктам. Серед них оберуть 2 об’єкти, для яких проведуть повну технічну та фінансову оцінку з метою визначення їх доцільності для подальшої реалізації в проєкті. Додамо, що середньорічний технічний потенціал стоків найбільших міст області складає орієнтовно 2 тис. тонн умовного палива.

Окрім оцінки стану очисних споруд, серед досліджень, передбачених в межах проєкту, також є:

- огляд інституційної та правової бази ринку перетворення біологічних відходів на енергетичні об'єкти (в т.ч. спалення, біогаз та компостування);

- розробка стратегії розвитку та довгострокових інвестицій;

- розробка концептуального рішення щодо установок для перетворення органічних залишків у тепло (електроенергія / біогаз);

- підготовка фінансової моделі, економічний та фінансовий аналіз для запропонованого місця проєкту;

- загальний огляд необхідних дозволів та домовленостей для будівництва зазначеного інвестиційного проєкту.

Фінська компанія-підрядник виготовить техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), яке планують передати в ЛОДА до кінця червня. Вартість проєкту – 95 тис євро. На основі ТЕО Львівська ОДА спільно з фондом «Фінляндія Україна» розпочне пошук інвестора для будівництва станції з переробки органічних відходів на біогаз.

Зазначимо, що цільовий фонд «Фінляндія Україна» фінансується Міністерством закордонних справ Фінляндії та управляється НЕФКО. Місцевий партнер – Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, яке надаватиме консультативну та організаційну допомогу у реалізації проєкту.

comments powered by HyperComments