На Львівщині нарешті дозволили відкрити дитячі садочки

Понеділок, 13 липня 2020, 18:47
Рішення про дозвіл на відновлення дошкільних навчальних закладів на Львівщині прийняла обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на своєму позачерговому засіданні
На Львівщині нарешті дозволили відкрити дитячі садочки

Сьогодні відбулося позачергове засідання Львівської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС), на якому були прийняті рішення про часткові послаблення карантинних обмежень у регіоні. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

У Львівській ОДА відзначають, що відповідно до показників, які оприлюднило Міністерство охорони здоров’я, Львівська область перестала бути регіоном із значним поширенням коронавірусної інфекції і підпадає під під критерії, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2020 року № 500, відповідно допустимим є послаблення карантинних обмежень. Маємо зауважити, що «Справжня Варта» писала про те, що протягом вихідних фіксувався високий відсоток позитивних тестів на COVID-19, який значно перевищував встановлену МОЗ межу в 11%, крім того в кінці минулого тижня стабільно зростала кількість осіб, яких було ушпиталено із приводу коронавірусу.

За словами керівника Львівської ОДА Масима Козицького, коефіцієнт виявлення коронавірусу SARS-COV-2 на Львівщині становить 8,36%, при нормі менше за 11%. Крім того, за словами Козицького, в області динаміка інфікування COVID-19 є від’ємною і становить – 23,02% при нормі менше як 10%. Власне завдяки тому, що згадані показники впали порівняно із попереднім тижнем, влада дозволила зняття низки карантинних обмежень.

Проте Максим Козицький зазначив, що розслаблятися іще зарано, адже до лікарів і далі звертається багато хворих із симптомами коронавірусної інфекції, у медиків досі дуже багато роботи. «Вони вкотре просять усіх бути пильними – носити маски, зберігати дистанцію, намагатися не перебувати у місцях масового скупчення людей», – зауважив Козицький.

Маємо додати, що «Справжня Варта» сьогодні зазначила, що у Львівській області швидкість поширення коронавірусу і далі перевищує середній показник по країні, адже за результатами 12.07.2020 року на Львівщині щодня заражається коронавірусом 4,15 осіб на 100 тисяч населення. Загалом по Україні цей показник становив 12.07.2020 року 1,464 особи на 100 тисяч населення. Також на Львівщині, порівняно із середнім показником по Україні, дуже мало осіб, які одужали від коронавірусу, порівняно із «активними» недужими на COVID-19.

Директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис зазначив, що на Львівщині завантаженість ліжкомісць недужими на COVID-19 складає 40,04% при нормі менше за 50%. Середня кількість тестувань, які проводяться методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тести) та імуноферментного аналізу (ІФА-тести) протягом останнього тижня складає на Львівщині 110,03 на 100 тисяч населення на тиждень при нормі не менше 24 тестувань на 100 тисяч населення на тиждень.

Враховуючи всі перелічені вище чинники, Львівська обласна комісія з ТЕБ та НС прийняла рішення частково послабити карантинні обмеження на території Львівської області, в тому числі:

- дозволити діяльність закладів культури із наповненістю понад 50% стаціонарних місць для сидіння та/або більше однієї особи на 5 кв. метрів площі закладу культури;

- розважальні заклади (нічні клуби) та суб’єкти господарської діляності із надання послу громадського харчування із організацією дозвілля або без нього (ресторани, кафе, бари, закусочні, їдальні, кафетерії, буфети) закладів культури (крім кінотеатрів та діяльності із надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень «на винос) можуть тепер працювати від 7 години ранку та до 23 години;

- комісія також дозволила відновити на території області роботу дошкільних навчальних закладів та інклюзивно-ресурсних центрів.

Також обласна комісія із ТЕБ та НС вирішила розгорнути роботу лабораторного підрозділу КНР «Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова» (в народі більше відома як «лікарня на Топольній») на базі лабораторних потужностей Львівської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Маємо зазначити, що кількість інфікованих коронавірусом дітей відносно мала – відповідно до даних Міністерства охорони здоров’я України, за 12.07.2020 року, відсоток інфікування дітей склав лише 8,5% від загальної кількості виявлених інфікованих. Окрім того, діти складають лише 1,25% від пацієнтів, які госпіталізовані у лікувальні заклади обласного підпорядкування, що знаходяться у Львові – у дитячій лікарні "Охмадит" сьогодні  знаходиться усього 6 дітей. В той же час, коронавірусна інфекція несе небезпеку для літніх працівників дитячих садочків – за словами заступника керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, в цьому стаціонарі кількість «ковідних» пацієнтів віком понад 50 років складає біля 75%.

comments powered by HyperComments