Україні на часі предметно думати про енергонезалежність - Міжнародна нафтогазова конференція у Львові

Четвер, 26 травня 2022, 12:44
Сьогодні на Львівщині відбувається вже ІХ Міжнародна нафтогазова конференція НЬЮФОЛК НКЦ.
Україні на часі предметно думати про енергонезалежність - Міжнародна нафтогазова конференція у Львові

Попри воєнний стан організатори заходу розповідають, від традиції не відмовились, навпаки, вважають, що саме зараз актуально та важливо обговорити ситуацію і напрацювати шляхи вирішення проблемних питань у нафтогазовому секторі України, повідомляє ЛОВА.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький наголосив, зокрема, що зараз Україні необхідно предметно думати про енергонезалежність. Спільно з Європою побудувати єдину ефективну енергетичну систему, у якій не буде місця росії.

«Це непростий виклик, адже росія досі використовує викопні види палива як економічну та політичну зброю. Європа щодня відправляє в рф мільярд євро. Оплачуючи російські нафту та газ, вона продовжує фінансувати країну-терориста. Тиск «Газпрому» поки що заважає більшості країн повноцінно надавати Україні допомогу. Але Європа шукає альтернативу, бо розуміє, що Україна стоїть не лише за себе, - каже Максим Козицький. - Країни, які уже з нами на енергетичному фронті, країни, які відмовилися від російського газу: Болгарія, Польща та Фінляндія. Це ті, хто насамперед є нашими союзниками у цій боротьбі».

Крім того, як зазначив під час Всесвітнього економічного форуму відомий філантроп Джордж Сорос, навіть канцлер Німеччини Олаф Шольц «здається, врешті-решт робить правильні речі» – йде до відмови від «Північного потоку-2», збільшення витрат на оборону та відправлення зброї Україні.

Для досягнення енергетичної незалежності Україні потрібно інвестувати в науку та технології, вважає начальник ЛОВА. Розвивати нафтогазовий сектор, будувати нафтопереробні заводи, розробляти нові родовища газу й нафти, інвестувати в трубо- та газопроводи, зокрема у ті, які будуть вести на територію України з країн Балтики.
А з іншої сторони – треба не забувати про акумуляцію електроенергії, інвестиції у водень, сонце та вітер.

«Те, що 16 березня наша електромережа синхронізувалась з ENTSO-e, лише перший крок. Нам потрібен експорт – не лише електрики, але й газу», - наголосив Козицький.

comments powered by HyperComments