У Львові створили Комітет національної дії

Олег Довганик  |  Середа, 14 грудня 2016, 06:55
Координатором "Руху за суверенний розвиток" став Тарас Стецьків
У Львові створили Комітет національної дії

Громадські активісти та патріотичні організації Львівщини об’єдналися у Комітет національної дії. Його кістяк буде утворено на базі чотирьох організацій: Національний рух «Державницька ініціатива Яроша», «Рух за суверенний розвиток», «Спілки офіцерів України» та «Асоціації фермерів та землевласників України». Втім, зазначають представники цих організацій майданчик відкритий для усіх проукраїнських організацій, які бажають долучитися.

Підвалини для утворення КНД були закладені влітку на Дніпропетровщині на території бази Української добровольчої армії Яроша, що в Новій Михайлівці. Там лідери чотирьох організацій зустрілися та домовилися про об’єднання зусиль. Два місяці тому Комітети національної дії почали утворюватися по всій Україні. Черга дійшла і до Львова. Тут за круглим столом на факультетів ЛНУ ім. Івана Франка зібралося понад 30 громадських організацій Львова, аби послухати про нове утворення та завдання, що їх перед собою ставить Комітет національної дії.

Головна мета об’єднання – побудова новітньої української держави яка самостійно здійснюватиме свою внутрішню політику. На першому етапі активісти хочуть створити точку кристалізації в суспільстві навколо якої мали б об’єднатися всі патріотичні сили в країні.
«Задання №1: такий комітет би мав виробляти спільне бачення як вирішити ту чи іншу проблему в регіоні і країні. Друге завдання – це планування і здійснення спільних акцій. Якщо різні середовища зберуться разом і почнуть планувати суспільно корисні громадські та політичні спільні акції, то це збільшить їх резонанс та можливості. Третє завдання таких комітетів – це пошук і залучення нових середовищ та нових людей. Тобто, якщо ми говоримо що теперішня політична еліта нас не влаштовує, то десь треба виховати і знайти контреліту», – зазначив координатор “Руху за суверенний розвиток” Тарас Стецьків.

Заступник Дмитра Яроша з політичних питань, представник Національного руху «ДІЯ» переконаний, що ключовою запорукою дієвої роботи Комітету національної дії має стати відповідальність усіх його учасників.

«В центральному комітеті ми обговорювали про внесення відповідальності. І зараз у нас вже готова концепція про введення суду честі в середні організації, який буде розбирати різні факти. Вже процедура прописана. Я думаю, тут все залежить від того, наскільки твердий намір задекларувати свій намір взяти відповідальність за нього і відповісти. Це один з найважливіших принципів всередині організації, який має діяти. Та сила, яка зможе дотримуватися правил і, яка зможе задекларувати принципи відповідальності і народ України побачить що це працює, то одразу кредит довіри та рейтинг народ делегує в цю організацію», – зазначив Андрій Шараскін.

На конференції присвячені створенню КНД точилися дискусії стосовно тексту меморандуму «КНД». Представники НР ДІЯ вважають, що не варто зациклюватися над словами. Потрібно якнайшвидше почати працювати.

«Коли молоді патріоти йшли на Майдан, а потім – на війну з загарбником, вони не думали про назви та слова. Якщо ми хочемо об’єднатися – ми об’єднуємося та починаємо роботу. Не меморандум буде робити за нас роботу – а наша активність, наші акції. Тому, якщо є бажання об’єднатися, давайте це зробимо та починаємо діяти», – зазначила координатор НР «ДІЯ» Львівщини Олена Живко

Активісти вирішили впродовж наступного тижня напрацювати текст меморандуму «КНД» Львівщині , а до нового року ще раз зібратися і прийняти його.

comments powered by HyperComments