У Львові відкрито пам’ятну таблицю на честь фундатора Цісарсько-королівської школи

ол  |  Середа, 7 грудня 2016, 15:36
"Львівська політехніка" святкує 200-річний ювілей
У Львові відкрито пам’ятну таблицю на честь фундатора Цісарсько-королівської школи

"Львівська політехніка" святкує 200-річний ювілей. Про це повідомляє прес-служба університету.

Сьогодні вранці в соборі Святого Юра відбувся Подячний молебень за Львівську політехніку. Тут була присутня велика група працівників Університету, зокрема ректор професор Юрій Бобало, а з почесних гостей – Президент Світового конгресу українців Евген Чолій. Преосвященний Владика Венедикт вручив Юрію Бобалу церковну нагороду УГКЦ – медаль Святого Юрія.

Від десятої години ранку у головному корпусі Львівської політехніки для гостей проводили тематичні екскурсії, зокрема історичною актовою залою, галерею портретів ректорів, йшлося про видатних науковців-політехніків.

У вестибюлі відбулося урочисте відкриття пам’ятної таблиці, присвяченої заснуванню Цісарсько-королівської Реальної школи, яка започаткувала 200-річну історію Львівської політехніки.

Урочистість відкрила голова «Просвіти» Університету професор Христина Бурштинська. Вона наголосила: «Багато води спливло від 1816 року. Змінювалися епохи, суспільно-політичні формації, змінювався і наш навчальний заклад, його назви. Але завжди тут панувала енергія думки, творчого пошуку і праці».

Право відкрити таблицю надано ректору Університету професору Юрію Бобалу та одному з авторів проекту, директору Інституту архітектури професорові Богдану Черкесу. Таблицю освятили університетські капелани отець Юрій Остапюк та отець Тарас Жеплинський.

Звертаючись до присутніх, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало щиро подякував усім гостям, які відгукнулися на запрошення і прибули на відзначення 200-річчя Університету. Він нагадав, що перед тим, як Вчена рада ухвалила рішення про нове літочислення історії Львівської політехніки, було проведено величезну архівно-пошукову роботу, яка тривала майже шість років.

Великий історичний шлях пройшов один з найстаріших технічних університетів світу – від маленької Реальної школи, де навчалося всього декілька десятків учнів, до потужного вищого навчального закладу, в якому нині здобувають освіту 36 тисяч студентів і працює 2,5-тисячний професорсько-викладацький колектив. Нині Львівська політехніка впевнено інтегрується в єдиний європейський освітній простір.

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський у вітальному слові висловив таку думку: «Найбільше багатство кожної країни – це її люди, а найбільше багатство людей – це їхні знання, які здобуваються у дитячому садочку, школі і у вищому навчальному закладі. Це багатство не можна розтратити чи загубити. Його можна лише примножити. Цю благородну місію впродовж багатьох років виконує Львівська політехніка».

На урочистостях також виступив директор Інституту архітектури професор Богдан Черкес. Він розповів, як зробив ескіз майбутньої пам’ятної таблиці, а народний художник України Ярослав Скакун виконав скульптурну композицію і втілив її у життя. У цьому вишуканому скульптурному творі є три акценти. Перший – засвідчено сам факт створення Реальної школи, другий – образ цісаря Франца І, який у березні 1816 року ухвалив декрет про її створення, і третій – символ сучасного Університету – головний корпус із фронтоном і колонадою портика.

Принагідно зазначимо, що відомий український скульптор Ярослав Скакун є автором кількох пам’ятників Тарасові Шевченку, Іванові Франку, Михайлу Грушевському, Соломії Крушельницькій, меморіальних таблиць видатним постатям української історії.

comments powered by HyperComments