На Львівщині відтворили бої 1919 року між вояками УГА та польською армією (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 27 лютого 2018, 00:35
На Львівщині реконстуктори відтворили бій Української Галицької Армії проти польських підрозділів під час польсько-української війни (1918—1919).
На Львівщині відтворили бої 1919 року між вояками УГА та польською армією (ФОТО)

Відтворення бою присвятили 100-річчю проголошення Західноукраїнської Народної  Республіки (ЗУНР) та вшануванню пам'яті загиблих вояків.

У театралізованому військово-історичному дійстві взяло участь декілька десятків осіб з Товариства пошуку жертв війни «Память». Захід відбувся у селі Вовчухи Городоцького району, де в лютому 1919 року розпочалась «Вовчухівська офензива» — наступальна операція УГА.

«1 листопада 1918 року у Львові було проголошено ЗУНР. Але польські шовіністи, попри заклики мирно сприйняти проголошення українцями держави виступили зі зброєю. Бої за Львів тривали до 22 листопада. Після прибуття підкріплення до поляків українські війська залишили місто. Але не відійшли від нього далеко а оточили. У лютому вояки УГА намалалися повернути Львів. Запклі бої відбулися за вело Вовчухи, яке розташоване поряд із залізницею, яка з’єднувала Перемишиль і Львів, по якій поляки постачали боєприпаси і зброю», - розповідає голова Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач.

Учасники дійства відтворили перший день Вовчухівськрї офензиви, коли війська УГА вибили польських вояків і захопили село.

Також реконструктори взяли участь у панахиді за загиблими вояками Галицької Армії, яка відбулась на сільському кладовищі.

comments powered by HyperComments