У Дрогобичі активісти протестують, аби сміття не вивозили на Броницьке сміттєзвалище

Четвер, 22 лютого 2018, 15:49
Як відомо, уже понад 2 тижні головне сміттєзвалище міста Дрогобич у селі Брониця блокують місцеві мешканці. Відходи з міста вивозять частково, куди – у мерії не кажуть.
У Дрогобичі активісти протестують, аби сміття не вивозили на Броницьке сміттєзвалище

9 лютого жителі села Брониця перекрили дорогу до сміттєзвалища. Спочатку повідомлялось, що мешканців збурив стан дороги Дрогобич-Самбір, і те, що ділянкою Нижанковичі -Стрий перестав їздити громадський транспорт. Проте маршрутки на цю дорогу, за інформацією Дрогобицької РДА, того ж дня запустили, а мешканці місце протесту не залишили, пише Львівський портал.

Активісти кажуть, що кожного дня чергують біля в’їзду на полігон, їхня акція спрямована на те, аби заборонити Дрогобичу вивозити побутові відходи на Броницьке сміттєзвалище.

«Сміттєзвалище закрите ще в 2008 році, діяло на підставі пролонгованого договору з селом, однак дія останнього закінчилася 31.12.2017, місту перед цим давали рік часу, щоб знайти нову ділянку, так що попередження було.
Наша вода-отруйна, ґрунти також, запах нестерпний. Площа звалища вдвічі більша, ніж відведена по акту. За останні десятиліття не проводилося жодних заборів проб. Рівень захворюваності населення села Брониця вражає! Жодних санітарних норм немає, за останні два роки сміттєзвалище привели до жахливого стану», – розповідає місцевий мешканець села Володимир Олексяк.

Також він наголошує, що місцеві жителі проти того, аби на місцевий полігон привозили сміття зі Львова. Нагадаємо, згідно підписаного минулоріч Меморандуму із Львівською ОДА, Броницьке сміттєзвалище є одним із визначених полігонів для львівських ТПВ.
«Нам розповідають, що хочуть робити рекультивацію, однак проводять роботи по облаштуванню під’їзної дороги з бетонних плит та розворотний майданчик, щоб приймати величезні обсяги сміття з Львова»,  – вважає Володимир Олексяк.

14 лютого на позачерговій сесії Броницької сільської ради депутати прийняли рішення про закриття сміттєзвалища, а вже 20 лютого на сайті міської ради Дрогобича з’явилося «Звернення дрогобичан до мешканців села Брониця». У цьому листі йдеться про те, що на вулицях Дрогобича за період блокування сміттєзвалища накопичилось багато відходів. Окрім того, у зверненні мовиться, що на території сміттєзвалища планують провести рекультивацію.

«Станом на 20 лютого, після чергових переговорів керівництва Дрогобича з броничанами, ситуація залишається критичною, оскільки сміттєзвалище заблоковане, а жодного розуміння і поступу з боку громади Брониці немає. У такій ситуації неможливе подальше проведення робіт капітального характеру, які необхідні для рекультивації сміттєзвалища»,  -йдеться у зверненні.

Далі у документі перераховуються  роботи, які були проведені у Брониці коштом Дрогобича, а також наголошується на необхідності конструктивного діалогу.

Своєю чергою міський голова Дрогобича Тарас Кучма переконує, що сміття з Дрогобича на Броницьке сміттєзвалище більше возити не збираються, а розблокування потрібне для того, аби привести полігон до нормального стану.

«Не йде мова про вивезення сміття, йде мова про розблокування, щоб люди могли завершити роботи, які є розпочаті, щоб привести сміттєзвалище в екологічно нормальний стан. Там стоїть наша техніка, але ми не можемо до неї добратися, бо заблоковано  нікого не пускають. Ми не будемо возити сміття, дайте нас допуск, щоб ми виконували свої роботи», – зазначив на учорашній прес-конференції у мерії Дрогобича він.

Міський голова також зазначив, що жодних звернень з вимогами мешканців Брониці у міську раду Дрогобича не надходило. Також мерія уже звернулася до поліції та прокуратури і готує позов до суду через блокування сміттєзвалища.

У міськраді також кажуть, що перекриття дороги до сміттєзвалища  може бути пов’язане із  25 млн грн міжбюджетних трансфертів, які  район винен місту за непролікавоних хворих.

Керівник департаменту міського господарства Дрогобицької міськради Роман Москалик розповідає, що сьогодні частину сміття з Дрогобича вивозять на інші сміттєзвалища. Куди прямують відходи – не озвучує.

Відмітимо, що 7 грудня 2017 року департамент міського господарства Дрогобицької міської ради уклав договір з ТОВ “ПМК-121” на здійснення другої частини першочергових заходів з капітального ремонту сміттєзвалища у Брониці. За інформацією Prozorro, роботи підрядник має виконати з 1 млн 254 тис.грн. Тендер на проведення першої частини цих робіт теж виграло ТОВ “ПМК-121”. Договір з підприємством уклали 21 грудня на суму 2 млн  704 тис. грн.

Варто додати, що Дрогобицька міська рада має підписані договори з перевізниками «Еко-світ» та «Аве-Львів» на прийом львівського сміття Броницьким сміттєзвалищем. За 2017 рік Дрогобич заробив на львівському смітті 1 млн 862 тис. гривень.

"Справжня Варта" писала вже і про проблеми зі сміттям на Львівщині. Проте там уже планують, де побудують заводи під сміття. Вкладники, які хочуть споруджувати сміттєпереробні підприємства у Львові, незабаром проінформують, де збираються їх робити. Зазначимо, що інвесторам, які здобули першість у конкурсі з будівництва сміттєпереробного комплексу, дали на вибір 17 майданчиків під їхні роботи. Назарій Романчук каже, що на сьогодні на цих ділянках вже завершені геодезичні дослідження.

Фото Мар’яни Чибікіної-Ковальсько

comments powered by HyperComments