Луцькі депутати проти експертної групи зі збереження історичного середовища

П'ятниця, 30 червня 2017, 12:59
Луцьк – одне із найдавніших міст України. Утім, незаконне будівництво, знищення пам’яток архітектури, невідповідність новобудов та інших об’єктів лише зменшує його туристичну привабливість .
Луцькі депутати проти експертної групи зі збереження історичного середовища

Задля того, аби зберегти історичну цінність керівник фракції «Народний контроль» Павло Данильчук ініціював проект рішення про створення експертної групи, яка б мала формат консультативно-дорадчого органу. Зокрема, під час розгляду цього питання на сесії 29 червня виступила мистецтвознавець Олена Романюк. Про це повідомляє "Справжня Варта" із посиланням на прес-службу "Народного контролю".

«Відбувається активне і агресивне знищення історичного середовища, якому потрібно протидіяти. Я не знаю, чи це брак повноважень, можливостей, чи часу органу охорони культурної спадщини. Ми перебуваємо на пограниччі, йдемо у ЄС, але наш Луцьк разюче відрізняється від того ж Любліна. Як далеко польські міста пішли у питанні прав охорони пам’яток. Звертаюся до депутатів, ми отримали від своїх предків розкішний дар, нам треба передати його своїм дітям. Ми не можемо допустити варварського нищення історичного середовища недолугими ремонтами, пластиковими вікнами, заскленням балконів», – наголосила мистецтвознавець.

Проте для народних обранців це не стало важливим аргументом і вдруге винесений на розгляд сесії проект рішення не був підтриманий.

Зазначимо, що до робочої групи повинні були увійти краєзнавець Артур Альошин, реставратор Петро Архипчук, представник у Волинській області Українського інституту національної пам’яті Лариса Бондарук, краєзнавець, керівник клубу «Ентузіаст» Олег Виноградов, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, голова комітету захисту національної спадщини Громадської ради Волині Ігор Левчук, краєзнавець Олександр Котис, кандидат історичних наук, викладач Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Лариса Понєдєльник-Годик, мистецтвознавець Олена Романюк, завідувач відділу «Книга Пам’яті» Наукового центру історичних студій Волині, кандидат історичних наук Оксана Сущук та архітектор Євген Ходаківський.

Нагадаємо, у Луцьку ремонтують старовинні келії Монастиря бригідок, який є пам’яткою архітектури національного значення.

Більше новин Західної України читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments