В урочищі Саліна вшанували закатованих жертв НКВС

Понеділок, 26 червня 2017, 09:53
Останні вбивства на Саліні відбулися в період з 22 по 26 червня 1941 року.
В урочищі Саліна вшанували закатованих жертв НКВС

Днями у Добромилі Старосамбірського району відбулись скорботні заходи зі вшанування пам’яті жертв НКВС. В останню неділю червня згадували тисячі жертв комуністичного терору в урочищі Саліна поблизу Добромиля.

Розпочались скорботні заходи на Ринковій площі міста Добромиля, біля приміщення колишньої тюрми НКВС. Там згадували невинно убитих в’язнів з Перемишля та навколишніх в’язниць, замордованих органами НКВС у червні 1941 року. Опісля відбувся спільний піший похід, покладання вінків та квітів до могил жертв НКВС, закатованих у Добромильській тюрмі. На так званих «Верхній» та «Нижній» могилах в урочищі Саліна відправили поминальну екуменічну панахиду за жертвами репресій, поклали квіти до пам’ятного знаку жертв НКВС.

«Це місце нашого болю, місце нашої трагедії та пам’яті.  Тут загинули провідники народу, обдаровані люди, що мали повести народ за собою. Але так сталося, що московські кати визначили тут їм місце спочинку. Наші патріоти були беззбройними, вони мали лише свої переконання. Ворог розумів, що лише знищивши тих людей – набере надовго в нас державу. Тому саме це місце буде нам великою наукою й нагадуванням, щоб такого в Україні більше ніколи не сталося. Нині маємо іншу ситуацію в країні, коли воюємо за неї на Східних рубежах. Тож це місце має стати місцем нашої науки й нагадуванням за що загинули патріоти нашої держави» – зазначив під час урочистостей очільник Львівщини Олег Синютка.

Заходи завершились траурним Віче за участю свідків трагедії, представників влади, органів місцевого самоврядування, громадсько-політичних організацій, представників громадськості, духовенства та хорових колективів.

Довідка:

Саліна – урочище, де знаходилися соляні шахти. Розташоване поблизу м. Добромиля Старосамбірського району Львівської області.

В кінці червня Добромильське НКВС, що діяло тут з 1939 року, поспішно замітало за собою сліди. В колишню соляну шахту, що розташована в урочищі Саліна (між містом Добромиль і селом Солянуватка) кати скидали трупи вбитих і замордованих, що вважалися злочинцями та ідеологічними ворогами.

Загалом у червні 1941 року на Саліні органи НКВС стратили близько 3600 осіб. Напередодні трагедії з Перемишля (Польща) сюди пригнали арештантів. Жертвами стали і в'язні інших тюрем Західної України.

Раніше, до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни на Львівщині відбулись поминальні заходи.

Більше новин Західної України читайте на "Справжній Варті".

 

comments powered by HyperComments